EPILOG NAPADA NA BANSKIM DVORIMA: DORH odbacio optužnicu protiv 23-godišnjaka, zaista su sumnjali na terorizam

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje kojim odbacuju kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg Danijela Bezuka, mladića koji je prošle godine, ispalio nekoliko hitaca na Banskim dvorima te ranio policajca, a potom pobjegao te presudio i sebi.

Ističu kako se radi o kaznenoj prijavi zbog kaznenog djela terorizma, a tvrde i kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od listopada prošle godine, kada se i slučaj dogodio, do danas provelo potrebne izvide i dokazne radnje i utvrdilo sve relevantne okolnosti počinjenja tog kaznenog djela.

Pojašnjavaju kako su obavili obavijesne razgovore s većim brojem građana, i to članovima uže i šire obitelji, kolegama s posla, prijateljima i poznanicima osumnjičenika, kao i većeg broja osoba s kojima je on ostvario telefonsku komunikaciju. Osim toga, govore, provedeno je i biološko, daktiloskopsko, balističko, mehanoskopsko i fizikalno-kemijsko vještačenje tragova i predmeta izuzetih tijekom očevida, kao i obdukcija mrtvog tijela počinitelja.

“Provedene su dokazne radnje pretrage obiteljske kuće osumnjičenika kao i pretrage pokretnih stvari koje je on koristio (stolnog računala, SIM kartice, prijenosnog hard diska, USB sticka, korisničkih računa na Internetu). U okviru međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo europski istražni nalog radi pribavljanja određenih podataka iz Republike Njemačke”, stoji dalje u priopćenju.

Nema kaznenog progona

Zaključuju stoga kako nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da bi uz 23-godišnjeg osumnjičenika prilikom počinjenja kaznenog djela sudjelovale druge osobe u svojstvu pomagača ili poticatelja. U konačnici, pojašnjavaju i kako je kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela terorizma odbačena na temelju članka 206. stavak 1-godišnjeg. točka 2. Zakona o kaznenom postupku budući da je osumnjičenik počinio samoubojstvo, a smrt predstavlja okolnost koja isključuje kazneni progon.


Komentari