EKSPLOZIJA U ZAGORJU! Dva pljačkaša su raznijela bankomat: Jedan je uhićen, drugi je pokušao pregaziti policajca

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je priopćenje o pljački bankomata u Mihovljanu koje se dogodilo u noći na ponedjeljak.

Navode da su u utorak ispitali 37-godišnjeg muškarca zbog osnovane sumnje da je počinio tešku krađu. Nakon njegova ispitivanja donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv prvookrivljenog 43-godišnjaka i ispitanog drugookrivljenika.

Prenosimo njihovo priopćenje. “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 5. srpnja 2022., ispitalo hrvatskog državljanina (1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške krađe iz članka 229. stavak 1. točka 2. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1979.) i ispitanog drugookrivljenika (1985.).

Bila su dvojica

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik (1979.) zajedno s drugookrivljenikom (1985.) počinio kazneno djelo teške krađe iz članka 229. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, te da je prvookrivljenik sam počinio kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 6. u svezi članka 34. Kaznenog zakona, na štetu policijskog službenika.

Osnovano se sumnja da su obojica okrivljenika 4. srpnja 2022., oko 3:15 sati u Mihovljanu, postupili zajedno i po prethodnom dogovoru s nakanom protupravnog prisvajanja znatnije imovinske koristi, odnosno da su se dovezli osobnim automobilom do bankomata te izazvali eksploziju i uništenje bankomata. Nakon što su policijski službenici intervenirali i zatražili od prvookrivljenika da legne na pod, prvookrivljenik se oglušio na zapovijed i osnovano se sumnja, s nakanom da usmrti policijskog službenika, osobnim vozilom krenuo prema službeniku te ga podigao na poklopac automobila i tijekom vožnje odbacio na kolnik. Policijski službenik zadobio je tjelesne ozljede, a prvookrivljenik se osobnim vozilom udaljio s mjesta događaja te je u bijegu.

Prvookrivljeni u bijegu

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika, iz razloga jer se prvookrivljenik nalazi u bijegu, dok bi drugookrivljenik također mogao pobjeći, ali i zbog postojanja opasnosti da će na slobodi, zajedno s drugookrivljenikom, uskladiti svoju obranu, kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 1., 2. i 3. ZKP-a).

Očevid događaja u Mihovljanu je 4. srpnja 2022., provela dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zajedno s policijskim službenicima i istražiteljima Policijske uprave krapinsko-zagorske zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. stavak 6. KZ-a i kaznenog djela teške krađe iz članka 229. stavak 1. i 2. KZ-a.

Traže istražni zatvor

Dopuna priopćenja: Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika, koji je u bijegu, i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je u odnosu na drugookrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”.

Podsjetimo, stanovnike Mihovljana je u noći na ponedjeljak, oko 3.20 sati, probudila snažna detonacija. Policija krapinsko-zagorska je potvrdila da je došlo do eksplozije bankomata te da je tom prilikom uhićena jedna osoba. Mještani tvrde kako su nakon eksplozije pljačkaši upali u policijsku zasjedu.


Komentari