EKSKLUZIVNO! Iza tragične smrti vatrogasca krije se vrlo čudna pozadina!

Pixabay

Jučer poslijepodne, u novoizgrađenoj kući u Velikoj Gorici, buknuo je požar koji je prilikom gašenja imao tragičan ishod. Poginuo je mladi vatrogasac, Ivan Galeković, pripadnik JVP iz Velike Gorice. Požar se dogodio na adresi Ulica Mate Lovraka 37. Mjesto nesretnog događaja istražili smo u večernjim satima, dok je veći broj susjeda i dalje stajao na ulici. Radi se o ulici u kojoj su većinom nove kuće i manje zgrade. Susjedi su nam ispričali da su se čule ukupno četiri detonacije. Nakon požara, stigla je i ekipa policijskih tehničara i kriminalista iz Zagreba. U međuvremenu, MUP nije službeno komentirao uzroke požara. Sinoć oko 23 sata, policija i vatrogasci su i dalje osiguravali ulicu. Prema dostupnim informacijama, koje su objavili i drugi mediji, kuća je bila prazna prilikom požara, jer su vlasnici bili na moru.

Kuća ima 406m2, a zajedno s okućnicom 523m2. Njeni vlasnici su Klaudija Maričić Radoš i Bože Radoš. Klaudija Maričić je kćer Ivana Maričića i sestra Klaudija Maričića. Obitelj Maričić vratila se iz Njemačke u Hrvatsku nakon Domovinskog rata. Brat i sestra Maričić vode obiteljsku tvrtku „MEDITERAN-DOM“, koja je vlasnik novog hotela „Time“ u Velikoj Gorici. Na adresi Kolodvorska 64 gdje se danas nalazi hotel „Time“, u stvari, u istom tom objektu koji je kasnije preuređen, godinama su se nalazile gradske tvrtke VG komunalac, VG Čistoća i VG Vodoopskrba. Prije 8 i pol godina, zbog toga je izbila velika afera. Naime, saznalo se da gradska poduzeća posluju iz zgrade koja nema sve potrebne dozvole. Tom prilikom postavilo se i pitanje isplativosti plaćanja najma privatnim vlasnicima, a gradonačelnik Dražen Barišić je najavio da će tražiti novo rješenje za smještaj gradskih poduzeća.

„Riječ je o zgradi koja je, doznajemo, građena 1968. godine, no u originalnom projektu imala je samo prizemlje, dok su dva kata i postranični lift dograđeni i nemaju uporabne dozvole. Temeljem toga građevinska inspekcija u prosincu je izdala rješenje o rušenju objekta, iako je vlasnik zgrade Ivan Maričić samo mjesec dana ranije, u studenome, predao zahtjev za legalizaciju, odnosno tražio usklađivanje s izvedbenim stanjem. Naime Komunalac, VG Vodoopskrba kao i Čistoća, za najam godišnje ‘iskeširaju’ 2,5 milijuna kuna. Slično tvrde i iz Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Velikoj Gorici.“, piše Večernji list 08.02.2011.

Objekt ipak nije srušen, nego je 2018 na istoj adresi otvoren hotel „Time“. Večernji list tada je ispitao i pravnike, koji su pojasnili da se dijelovi objekta ne mogu legalizirati.

„Iako nam nitko nije službeno htio potvrditi koji dijelovi zgrade u Kolodvorskoj 64 nemaju uporabne dozvole, pravni izvori, upućeni u cijelu stvar, objasnili su nam pravno stanje stvari. Naime, po Zakonu o graditeljstvu koji je donesen 2007. godine, unatoč činjenici da prizemlje zgrade, u kojem se nalazi dijaliza, ima sve papire, zbog naknadno dozidanih dijelova, koji nemaju uporabne dozvole, rješenje o rušenju odnosi se na cijeli objekt. Nemoguće je, tvrde, da bez legalizacije dograđenih dijelova samo dio zgrade koji je građen \’68. bude zasebno legaliziran.“, piše Večernji list u spomenutom tekstu.

Gradska poduzeća se danas nalaze na mjestu propale tvornice „Goričanka“ koja je pretvorena u komunalni centar. Na stranicama VG čistoće našli smo i podatak da je za raniji najam prostora, u desetak godina, Maričićima isplaćeno preko 18 milijuna kuna. Taj novac, mogao je biti dostatan i za preuređenje zgrade u Kolodvorskoj u hotel s četiri zvjezdice. Drugi vlasnik kuće u kojoj je izbio požar je Bože Radoš, za kojeg smo odmah pomislili da bi mogao biti suprug Klaudije Maričić Radoš.

U izvatku zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Velikoj Gorici, kao vlasnik druge polovine kuće navodi se Božo Radoš, ali to je greška. On se ne zove Božo nego Bože.To nam je potvrdila gospođa Klaudija Maričić Radoš, koju smo jutros nazvali. Ona nam je potvrdila da se radi o njenom suprugu Bože Radošu. Zamolili smo je da nam kaže više o mogućim uzrocima požara, ali nam nije mogla u tome pomoći, jer prema njenim riječima, službene osobe i dalje provode istragu u samoj kući. Bože Radoš, suprug Klaudije Maričić Radoš, poznati je velikogorički policajac, koji se aktivno bavi i borilačkim sportovima. Na svom facebook profilu, Radoš je reklamirao i hotel „Time“, čiji je vlasnik obitelj Maričić. Neki građani Velike Gorice koji poznaju Radoša, tvrde da se radi o iznimno kulturnom i pristojnom djelatniku policije. Usprkos velikom bogatstvu, ni članovi obitelji Maričić nisu poznati kao osobe koja privlače pozornost, tako da je teško u ovim trenucima nagađati jesu li se možda ikome zamjerili. S druge strane, čudno je da se požar dogodio u kući vlasnika koji se bave nekretninama i velikim projektima. U hotelu „Time“, nakon promocije svoje knjige „Državni udar“, gostovao je i Vladimir Šeks. Na istom mjestu često se okuplja lokalna politička elita.

U svakom slučaju, ako je riječ o namjernom podmetanju požara, onda smrt mladog vatrogasca nije nesreća, nego ubojstvo.


Komentari