Dugogodišnja drama u Zaprešiću: Dvije gospođe osumnjičene za otmicu i trgovanje ljudima

etrafika.net

Zagrebačka policija privela je jednu 54-godišnjakinju i jednu 57-godišnjakinju zbog sumnje da su otele i u ropstvu držale 45-godišnjakinju.

Naime, sumnja se da su od kolovoza 2015. godine pa sve do prosinca 2019. godine  oštećenu zaposlile u vlastitoj tvrtci u okolici Zaprešića s ciljem njezina financijskog iskorištavanja i izrabljivanja zbog radne snage.

Nakon što bi 45-godišnjakinji isplatile plaću 54-godišnjakinja bi zajedno s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos novca te joj preda dok je oštećenoj ostavljala minimalan novčani iznosi koji nije bio dostatan za osnovne životne potrebe.

Nadalje, od 45-godišnjakinje su zahtijevale da i nakon radnog dana obavlja kućanske poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa te su ujedno od nje tražili da osim radnog tjedna radi i vikende kao i praznike od jutra do kasnih večernjih sati bez korištenja godišnjih odmora i slobodnih dana.

No maltretiranje tu nije stalo jer nakon što je 2017. godine poznanik oštećene od 57-godišnjakinje posudio novac, od 45-godišnjakinje je zahtijevala da taj dug otplati svojim radom iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug te ju je prisiljavala da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata , a ponekad i duže, dok joj je tijekom dana davala minimalne količine hrane.


Također, u prosincu 2018. godine, 45-godišnjakinji su protupravno oduzele slobodu te je zatvorile u ured tvrtke te ju prisiljavale da nazove poznanika te od njega i članova njegove obitelji traži da vrate posuđeni novac.

Kako bi ostvarila potpuni nadzor nad njom, 57-godišnjakinja joj je oduzela mobitel te joj zabranila kontakte s obitelji. Tijekom adaptacije njezine obiteljske kuće, koja je započela bez njezine suglasnosti, iz kuće je 57-godišnjakinja iznijela liječničku dokumentaciju 45-godišnjakinje.

Tijekom srpnja 2019. godine 45-godišnjakinja se na poslu ozlijedila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mjestu. Nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, već nakon tri dana je radila te obavljala sve potrebne poslove.

U četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, 57-godišnjakinja se verbalno sukobila s 45-godišnjakinjom koju je tom prilikom vrijeđala i omalovažavala da bi je tada 57-godišnjakinja fizički napala.

Nakon svega proživljenog, oštećena je tada odlučila zatražiti pomoć policije koja je pružila pomoć i zaštitu žrtvi. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su privedene dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Komentari

loading...
-->