Dubrava: Udario školskog kolegu šakom u lice, završio na operaciji lica

www.youtube.com

Malodobni dječak (14) udario je šakom u lice učenika (15) u dvorištu ispred osnovne škole te mu nanio teške tjelesne ozljede zbog kojih je završio na operaciji lica u zagrebačkoj Dubravi.

Roditelji nasilnog dječaka teško ozlijeđenom učeniku moraju zbog toga platiti ukupno 22.000 kuna odštete i troškova postupka. Protiv napadača vođen je i kazneni postupak na Općinskom sudu u Bjelovaru te mu je izrečena odgojna mjera pojačane brige i nadzora i odgojna mjera posebne obveze da se uza suglasnost oca podvrgne stručnom medicinskom postupku, piše portal Danica.

Prema pravomoćnom kaznenom rješenju, 14-godišnjaku stavlja se na teret da je oko 19 sati u dvorištu osnovne škole u Pakracu, zbog ranijih nesuglasica koje je njegov prijatelj imao s napadnutim dječakom, prišao djetetu koji je sjedio na klupi te ga šakom udario ga u lice.

Operiran u Dubravi

“Napadnuti učenik zadobio je prijelom lijeve jagodične kosti s pomakom i prijelom kosti gornje čeljusti lijevo koje ozljede su teške prirode. Dakle, drugogaje teško tjelesno ozlijedio, pa da je time počinio kazneno djelo protiv života i tijela – tešku tjelesnu ozljedu”, stoji u pravomoćnoj rješenju u kaznenom postupku.

Zbog tih ozljeda dječak je imao operativni zahvat u KB-u Dubrava, klinika za maksilofacijalnu kirurgiju. Trpio je bolove i druge nelagode – infuzionu terapiju, opću anesteziju, mirovanje, lijekove protiv bolova, izlaganje RTG zračenju i slično, navodi se u tužbi za naknadu štete.

“Nakon završetka liječenja kod dječaka zaostale su trajne posljedice u vidu deformacije i slabosti mišića lijeve strane lica, povremenih glavobolja osobito pri dužem čitanju, radu na osobnom računalu, pri gledanju televizije, a pri dužem žvakanju javlja se umor lijeve strane lica”, navodi se u tužbi.

Majka i otac nasilnog dječaka, koji je i ranije imao problema u školi s ponašanjem, tvrdili su tijekom ročišta kako njihov sin nije mogao tako teško ozlijediti učenika te da mu je “samo dao šamar nakon svađe“. No, svjedoci, druga djeca koja su sve gledala, tvrdili su suprotno.

Nisu nadzirali dijete

Osim toga, roditelji nasilnog dječaka nisu kaznili sina nakon što im je rekao što je učinio, niti smatraju da je to nešto strašno. Drugi dan od spornog događaja ispred škole policija im je, kažu, samo banula na vrata.

Sutkinja je u odluci da roditelji moraju isplatiti odštetu ozlijeđenom učeniku istaknula kako su oni “dužni ne samo skrbiti o odgoju djeteta, nego i voditi nadzor nad djetetovim ponašanjem”.

“Odgovornost roditela za štetu koju je prouzročilo njihovo maloljetno dijete postoji ne samo onda kada su zanemarili obvezu skrbi i odgoja, nego i onda kada nisu u dovoljnoj mjeri vodili nadzor nad djetetom, kad su propustili sva ona nastojanja i mjere koje su potrebne da se dijete pouči o pravilnom ponašanju prema ljudima, u društvu.

Pritom, majka i otac nisu dokazali da je njihov nadzor nad sinom bio pravilan, odnosno da su u okviru roditeljske dužnosti nadzora poduzeli potrebne mjere za usmjeravanje njegova ponašanja u situacijama, pa i konfliktnim, koje su morali i mogli očekivati. Stoga su i oni odgovorni za nastalu štetu”, zaključila je u četvrtak sutkinja u nepravomoćnoj presudi.

Komentari