Drski kradljivci haraju Zagrebom: Lažno se predstavljaju i pljačkaju starice

Ilustracija: depositphotos

U utorak, 10. listopada dogodilo se više drskih građa u kojima su žrtve starije žene.

U utorak, 10. listopada oko 11.50 sati, u Dubravi, Novoselečki put, na ulici je nepoznati počinitelj s leđa prišao 62-godišnjakinji i s vrata joj istrgnuo i otuđio nakit nakon čega je pala na tlo i teško se ozlijedila, a liječnička pomoć pružena joj je u KBC Dubrava.

 

U utorak, 10. listopada oko 12.45 sati, u Novom Zagrebu, Vankina, nepoznata ženska osoba lažno se predstavivši, ušla je u stan 80-godišnjakinje te iskoristivši njezinu nepažnju otuđila novac, oštetivši ju za nekoliko tisuća kuna.


 

U utorak, 10. listopada oko 10.45 sati, u Dubravi, Redovka, nepoznati se počinitelj lažno predstavio 86-godišnjakinji te joj iz stana otuđio nekoliko tisuća kuna.

Utorak, 10. listopada oko 14 sati, u Susedgradu, Kostanjek, nepoznati se počinitelj lažno predstavio 76-godišnjakinji i otuđio više desetaka tisuća kuna.

Policijska uprava upozorava građane na prijevare

Analizom kaznenih djela prijevara i teških krađa u kojima se nepoznati počinitelji  lažno predstavljaju kao djelatnici banaka ili policijski službenici, utvrđeno je kako je navedeni oblik kaznenih djela u porastu te da su pričinjene štete sve veće. Nadalje je utvrđeno da su najčešći načini počinjenja kaznenih djela kojima se oštećeni dovode u zabludu i na taj način omogućuju počiniteljima ulazak u stambene prostore i krađu novca sljedeći:

–           ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica,

–           zamjena novčanica u stanovima ili kućama radi odnošenja novca u banku,

–           odnošenje novca koji je pohranjen u bankama jer mu je istekao rok trajanja,

–           odnošenje novca u banku jer je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjene novčanica, odnosno novčanice na sebi moraju imati oznaku „EU“,

–           novac će prestati važiti ako se ne zamijeni s novim jer mu je istekao rok trajanja,

–           novac koji je na računu prestat će vrijediti te ga moraju podići i predati drugoj osobi koja će doći po novac,

–           novac koji građani imaju kod kuće je krivotvoren i potrebno ga je predati djelatnicima koji će doći po novac,

–           preuzimanje novčanica iz banke i raskidanje ugovora,

–           uzimanje otisaka prstiju i novaca radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom koji je pronađen kod osoba koje su prethodno počinile kazneno djelo,

–           pokazivanje mjesta gdje se nalazio novac koji je otuđen prethodnim kaznenim djelom,

–           ulazak u stan ili kuću radi fotografiranja novca radi usporedbe,

–           ulazak u stan ili kuću i uzimanje novaca radi čuvanja jer se sprema krađa itd.

Također je uočeno počinjenje kaznenih djela na način da nakon ulaska jednog počinitelja u dom koji razgovara s oštećenom osobom,  nakon kraćeg vremena u dom ulazi drugi počinitelj kroz nezaključana vrata i krade novac i vrijedne predmete, nakon čega se neprimijećen udaljava iz doma pa oštećeni duže vrijeme ne primjećuje krađu predmeta, a što također uvelike otežava pronalazak počinitelja.

Kako je samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela,  upozoravamo građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje iz gore navedenih ili sličnih razloga pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari, jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba. Potrebno je skrenuti pozornost da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu.

Na kraju upozoravamo, u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, neka obavezno u što kraćem roku događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112.

 

 

Komentari