Drogu je pronašao pas: Izašli novi detalji o povijesnoj kokainskoj zapljeni

Foto: MUP

Serijska zapljena većih količina u Rijeci traje već mjesecima, a u srijedu, u Ravnateljstvu policije, predstavljeni su rezultati ovog podviga policije i carinske kontrole.

Povijesna zapljena: Našli pola tone kokaina visoke čistoće

Kad se sve zbroji, u riječkoj luci je zaplijenjeno sveukupno 745 kilograma kokaina koji vrijedi više od 20 milijuna eura.

„Čak i pojedinačno gledajući, neke od tih zapljena, spadaju u kategoriju desetak najvećih zapljena koje su ostvarene u Hrvatskoj. Međutim, s obzirom da su ostvarene u jednom kratkom vremenskom periodu u odnosu na ovu vrstu kriminaliteta, možemo ih sagledavati kumulativno kroz jednu cjelinu i tada možemo reći da je ovo, kad govorimo o masi zapljene kokaina, najveća zapljena u povijesti hrvatskih snaga za provedbu zakona, odnosno policije i carine“, poručio je Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a.

Foto: MUP

Carinska uprava je tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja provodila svoje redovne aktivnosti, s naglaskom na promet kontejnera koji dolaze u riječku luku.

Pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave, Predrag Juratovac, naveo je kako je obavljeno pet konkretnih provjera uz uporabu tehničkih sredstava i službenog psa, za kojega je Juratovac napomenuo da je dao veliki doprinos pri spomenutim zapljenama.

“Pregledom kontejnera, uz uporabu psa, koji je pokazao interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici na mjestu koje označio službeni pas, uklonili su metalnu oblogu i iza nje uočili sadržaj koju se tu ne bi trebao nalaziti, ali koji je po svojem obliku i strukturi bio istovjetan paketima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga. Obaviješteno je nadležno Državno odvjetništvo i zaključno mogu reći da ovo nije kraj, da se i dalje provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istraživanja“, komentirao je Juratovac.

Na njega se nadovezao i Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka koji je objasnio kako funkcionira profiliranje rizika.

„Po određenim profilima odvajaju se pojedini suspektni kontejneri koji moraju proći neke od vrsta provjere, odnosno iskrcaja ili samo otvaranja kontejnera“, opisao je.

Poznate zemlje podrijetla

Na konferenciji je istaknuto i kako su zaplijenjene pošiljke stigle iz Južne Amerike, primarno, Kolumbije, Bolivije i Perua, a na putu je bilo više točki pretovara.

„Riječ je o kokainu visoke čistoće, ovisno o pošiljci čistoća je između 80 i 90 posto. Radi se o vrijednosti kokaina na veliko od preko 20 milijuna eura, međutim on kad krene u uličnu prodaju i počne se miješati, povećava se masa puta pet pa možete zamisliti kolika je to količina droge i koji je ovo udarac organiziranim kriminalnim skupinama koji smo nanijeli u našem graničnom radu“, objasnio pozadinu šverca kokaina Hari Brnad, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, navodeći kako je u posljednjih godinu dana u riječkoj luci zaplijenjeno skoro 900 kilograma kokaina.

Foto: MUP

Brnad je dodao i da je hrvatska policija prepoznata međunarodno kao pouzdan i stručni partner.

„Prije nekoliko mjeseci su u luci Rijeka bili časnici FRONTEX-a, EMPACT-a i EUROPOL-a i upravo su teme bili načini rada i metodologija rada u otkrivanju ovakvih pošiljki kokaina“, rekao je Brnad.

Kovač se prisjetio i ranije suradnje hrvatske policije u zapljenama droge izvan Hrvatske.

„Prije svega mislim na operativnu akciju ‘Familia’ iz 2019. godine, koju smo mi kao hrvatski MUP vodili, u sklopu koje je u Švicarskoj zaplijenjeno nešto više od 600 kilograma kokaina, dok je u Hong Kongu u istoj akciji zaplijenjeno oko 440 kilograma kokaina. Spomenuo bih i operativnu akciju Falkuša’, u kojoj smo uz Španjolce bili sudionici i gdje je zaplijenjeno oko 980 kilograma kokaina“, naveo je Kovač.

Dodao je i kako Uprava kriminalističke policije u ovakvim akcijama ima koordinacijsku ulogu na temelju kriminalističkih istraživanja koja su provedena u državi, na temelju operativnih informacija i podataka s međunarodne razine.

“Kolege iz Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a rade određene profile rizika koje dostavljaju našim policijskim snagama na terenu i one im zapravo služe kao nekakva pomoć ili smjernica u radu. Istu profilaciju rade i kolege iz carinske uprave. Isključiva zasluga za ovaj odličan uspjeh ide operativcima na terenu i njihovim neposrednim rukovoditeljima. Posebno sam zadovoljan činjenicom da su različita tijela,  različitih ministarstava kroz jednu sinergiju i zajedničko djelovanje polučili odličan. Još jednom smo dokazali da smo kao snage sigurnosti spremni odgovoriti na izuzetno komplicirane sigurnosne izazove što ovakav vid organiziranog kriminala definitivno je“, zaključio je Kovač.


Komentari