DRAMA NA GLAVNOM KOLODVORU: Interventna opkolila 50-ak Torcidaša i polegla ih na beton (FOTO)

dnevno.hr

Mogući razlog privođenja Torcidaša jest sprječavanje mogućih nereda.

Najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka u sklopu 19. kola HNL-a na raspored je za 15 sati na zagrebačkom Maksimiru. Svega nekoliko sati prije početka utakmice, oko podne, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru 40-ak je Torcidinih navijača okruženo interventnom policijom, licem prema tlu leže na betonu, prenosi dnevno.hr.

Mogući razlog privođenja Torcidaša jest sprječavanje mogućih nereda, prenosi HTV. Zasad je privedeno oko 50 navijača Torcide koja je u svom posjedu imala baklje, te je posjedovala široki arsenal hladnog oružja.

Jedna je policijska “marica” odjurila prema Vukovarskoj, no za sada se ne zna je li došlo do još kakvog incidenta te zbog čega je skupina navijača trenutno pod policijskim nadzorom. Policija za sada ne želi komentirati.

Uskoro više…

dnevno.hr
dnevno.hr
dnevno.hr
dnevno.hr
dnevno.hr
dnevno.hr

Policija je jučer izdala upozorenje

Nogometna utakmica je procijenjena utakmicom visokog sigurnosnog rizika te će veći broj policijskih službenika iz PUZ-e i drugih policijskih uprava biti angažiran na policijskom osiguranju. Vezano za organizaciju ovog i drugih sličnih predstojećih javnih okupljanja ističemo da će se u pogledu trenutnih sigurnosnih okolnosti na području Europske unije, pored uobičajenih, provoditi i dodatne sigurnosne mjere i radnje.

S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, a temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Ulazi za gledatelje se otvaraju u 13 sati te preporučujemo da čim ranije dođu na stadion zbog opsežnih mjera sigurnosti na vanjskom, a posebno unutarnjem perimetru stadiona, koje će se poduzimati s ciljem sprječavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona koji će se oduzimati bez iznimke.

Za navijače Hajduka organizator je osigurao posebna prodajna mjesta koja će biti otvorena na sam dan utakmice na južnom ulazu u stadion, od 12 do 15.45 sati.

Za utakmice visokog rizika, prodaja i dodjela ulaznica je personalizirana te će redarska služba, sukladno svojim zakonskim ovlastima, na tzv. predulazima utvrđivati istovjetnost osobnog dokumenta s podacima o nositelju ulaznice.

Na tribine neće moći ući nitko tko neće imati važeći dokument, kojem će na predočenoj ulaznici biti upisani podaci različiti od predočenog dokumenta i/ili koji na ulaznici uopće neće imati napisane osobne podatke.

Unošenje i postavljanje navijačkih transparenata i koreografije (transparenti, zastave, bubnjevi i slično) sukladno preporuci policije i odluci organizatora bit će dozvoljeno najkasnije do 13.45 sati.
S obzirom da se očekuje dolazak većeg broja gostujućih navijača individualno i organiziranim prijevozom autobusima, preporučujemo gostujućim navijačima da dođu do naplatnih kućica Lučko s autoceste do 12 sati, odnosno da dođu na parkiralište Borongaj u južnoj zoni stadiona Maksimir do 13 sati. Gostujućim navijačima koji ne dođu do tog vremena, ne može se jamčiti da će ući do početka utakmice na tribinu stadiona Maksimir.

Na kolnom ulazu od Kipa sportaša i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske, sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona od 6 do 22 sata, a na prostoru poligona autoškole kod okretišta Borongaj, Hitrecovoj ulici i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir od 6 do 19 sati temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

Temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba i sukladno prosudbi policije, zabranit će se promet Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve od 12 do 20 sati.
Upozoravamo građane da u zonu stadiona te ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama jer će se protiv prekršitelja poduzeti Zakonom raspoložive mjere i radnje. Na stadion se neće moći unositi kišobrani, upaljači, plastične boce i drugi kruti predmeti te veće torbe i ruksaci.

Također pozivamo sve posjetitelje da u bližoj zoni stadiona Maksimir ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama, kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. S obzirom na ograničen broj parkirnih mjesta u zoni stadiona Maksimir, preporučujemo dolazak javnim gradskim prijevozom.
Mjere i radnje koje će poduzimati policija

Sukladno ovlastima iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policijski službenici snimat će i fotografirati na prostoru stadiona te ostalim javnim mjestima gdje će se okupljati navijači. Poduzimat ćemo pojačane mjere osiguranja u zonama stadiona Maksimir te na širem gradskom području, dolaznim i odlaznim pravcima prema stadionu. Pojačano će se nadzirati i upravljati i prema potrebi preusmjeravati promet na prilaznim pravcima stadiona Maksimir. Policijski službenici poduzimat će potrebne mjere u cilju uočavanja i procesuiranja osoba koje preprodaju ulaznice ili ih stavljaju u opticaj na nedozvoljeni način.

Pozivamo građane da striktno poštuju smjernice, upozorenja i zapovjedi policijskih službenika i drugih službenih osoba (zaštitari, redari), kako u dijelu upravljanja prometom, tako i u dijelu sigurnosnih mjera te da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja utakmice i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi ovaj događaj protekao u povoljnom sigurnosnom okružju, bez izgreda i u ozračju primjerenom sportskom događaju.


Komentari