Doznaje se kakvo je oružje koristio Bezuk! Riječ je o jako rijetkom modelu, koristile su ga elitne postrojbe, a zovu ga ‘kostolomac’

foto:screenshoot/yt

Automatska puška iz koje je Danijel Bezuk (22) pucao na policajce pred zgradom Vlade na Markovu trgu prilično je rijedak model na ovim prostorima. Radi se o varijanti Kalašnjikova koji nije standardan kalibar već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm.

Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio. Zbog te činjenice, policija bi trebala lakše ući u trag porijeklu oružja, piše Jutarnji.

Ilustracija, AK-74, foto:wikipedia

Hrvatska je, naime, tijekom rata nabavila 100 komada elitnim postrojbama kao što su bile 1. HG Zdruga. Model koji je nosio Bezuk imao je sklopivi kundak zbog čega ga je mogao sakriti pod jaknu.

Isto tako, ranjeni policajac prošao je s teškim frakturama ruke, što ne čudi jer su ovo oružje u ratu zvali ‘kostolomac’.

Zbog relativno male mase zrna metak iz ‘kostolomca’ udarcem u tijelu gubi kinetičku energiju te postiže veliki dum-dum efekt, odnosno ‘šeta’ kroz tijelo, pritom često izazivajući frakture.

Bezuk je kod sebe imao dva okvira streljiva, jedan standardni od 30 metaka i drugi skraćen, javlja Jutarnji list.

Doznaje se i kako je jedan od policajaca sasvim slučajno izbjegao ranjavanje, i to za nekoliko milimetara.

Naime, kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je sudjelovao u pucnjavi vidio je da mu je propucan džep na hlačama, no na sreću metak ga nekim čudom nije ranio.

Komentari