DJECA SVE VIŠE KRADU: Na području Zagreba došlo je do velikog porasta maloljetničkih krađa, među njima i sedmogodišnjaci

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prošle godine je na području PU zagrebačke bilo prijavljeno 17 maloljetničkih krađa, da bi ove godine došlo do velikog porasta.

Naime, prema podacima policije, do sada ih je u ovoj godini evidentirano 38. Neke od njih policija uopće ne stigne uhvatiti, dok neki prođu samo s opomenom.

Riječ je o porastu od 120 posto, a za alarmantnu situaciju dovoljno govori podatak da su na djelu uhvaćena i djeca od sedam godina.

Procjene su da se samo u Hrvatskoj u trgovinama ukrade oko milijardu kuna godišnje. Čokoladice, bomboni, grickalice – sitno, ali nestane. Gotovo da ne postoji dan kada se nešto ne ukrade.

“Neovisno o tome dali smo utvrdili da je mlada osoba počinila kazneno djelo, sagledamo i njegovu obiteljsku situaciju tj. postoje li tu rizični faktori koji mogu utjecati na kasniji razvoj delinkventnog ponašanja kod mlade osobe”, rekla je Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta pri MUP-u za RTL.

Ipak, za krađe ispod 1000 kuna policija ne dolazi, nema kaznene prijave, a trgovine mogu podići tek privatnu tužbu.

I dok se neka djeca uplaše i više to ne ponove, neke uopće nije briga. “Poruka i nama odraslima je da svako takvo ponašanje djece koje odstupa od uobičajenog je neuspjeh nas odraslih”, rekla je za RTL Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Komentari