DEGUTANTNO NA KUSTOŠIJI: Ovo su kazne za natpis kojim su pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom

Foto: Screenshot

U petak su na Općinskom kaznenom sudu na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđena petorica pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, a još jedan na rad za opće dobro zbog transparenta kojim su u lipnju 2020. vrijeđali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Uz to, okrivljenici su u svojim obranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova.

”Okrivljeni su djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja’’, zaključio je sud.

Optužnica podignuta krajem srpnja 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka.

Teretilo ih se da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem srpnja prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana taj čin osudio.


Komentari