‘ČULI SU SE KRIKOVI IZ STANA’ U Martićevoj zatočili Zagrepčanku, teror je trajao mjesecima

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL, Ilustracija

Usamljena starica koja je sama živjela u Martićevoj ulici slabo je čula i rijetko izlazila iz svojih 40 kvadrata, a s vremenom ju je počela mučiti i demencija. Tako su susjedi opisali 89-godišnju umirovljenicu koja je, nakon smrti sestre, postala meta troje prevaranta. Nevjenčani supružnici i mlada doktorica iskoristi su njezine godine i odlučili se dočepati ušteđevine, kao i nekretnine u samom centru Zagreba. No, u tome nisu uspjeli.

Policija sumnja da je od srpnja do kraja studenog 2020. godine osumnjičena J. D. staricu, protivno njezinoj volji, više puta zaključavala u stan i onemogućavala joj kontakt s bližnjima. Potom je, u dogovoru s D. C., a u namjeri da prevare oštećenu i steknu protupravnu imovinsku korist, iskoristila njenu dob i zdravstveno stanje predočavajući joj lažno da će se brinuti o njoj.

“Baka ima i nećaka koji živi u Bjelovaru, ali ga iz nekog razloga nije voljela. Sad je navodno u domu koji joj je nećak pronašao”, rekla je susjeda za 24sata i dodala kako su “brižni” supružnici nerijetko viđeni u zgradi. Govorili su kako joj “nose juhicu” ili da će se odvesti frizeru. No, istina je bila daleko od naoko dobrih namjera.

Starica je dvojcu ustupila svoje dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novcem na njenom bankovnom računu, a taj je novac, smatra policija, par  podizao kako bi sebe “častio”.

Potom su otišli korak dalje pa se muškarac starici lažno predočio da će kupiti njezin stan na području Medveščaka te je s njom sačinio i ugovor o kupnji nekretnine. Međutim, dogovorenu kupoprodajnu cijenu nikad joj nije isplatio, a iz za sada neutvrđenog razloga, navodi policija, prijenos vlasništva na nekretnini nije realizirao.

A onda se u proces uključila i mlađahna liječnica opće prakse (38) kod koje se pojavio muškarac i predstavio se kao sin umirovljenice.

Na temelju krivotvorenih isprava, sačinila medicinsku dokumentaciju i konstatirala lažnu dijagnozu iako starica od nje nije bolovala niti ju je ikad pregledala.

Nećak žrtve za Jutarnji je ispričao kako su u studenom primijetili da je na vratima njezina stana promijenjena brava. Kucali su i lupali dva sata, no nitko nije otvarao, pa je bravar, prema nalogu policije, obio vrata.

“Čuo se krik. Teta je sjedila vidno uplašena, a kraj nje je bila nepoznata žena. Tek kad smo je smjestili u dom, shvatili smo da nema nikakve dokumente, a našli smo i kopiju kupoprodajnog ugovora”, rekao im je nećak.

Susjedi nisu znali reći otkad je baka u domu, no čuli su galamu kad su došli po nju.

“Vikala je: ‘Neću, neću u dom’!, no svejedno su je odveli”, kazao je susjed iz Martićeve.

 

 

 

 


Komentari