Crna obljetnica: Prošlo je deset dugih godina od napada na Luku Ritza

FOTO: Facebook/ Simbol ljubavi i obitelji te životnih vrijednosti ima ime:LUKA RITZ

Ubojstvo mladića iz Dugava diglo je Hrvatsku na noge.

Luka Ritz tragično je preminuli zagrebački maturant, rođen u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu, a 2008. godine bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi.

Dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Istraga mjesecima nije otkrila napadače, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače. U studenome iste godine, čak 5 mjeseci od ubojstva, uhićena su petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika koje se sumnjiči da su sudjelovali u cipelarenju i premlaćivanju Luke i njegovog kolege, zbog čega je Luka kasnije preminuo. Nakon smrti, Lukini organi su donirani pacijentima i transplantirani.

Simbol borbe protiv uličnog nasilja

Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja koje je znatno poraslo u cijeloj državi. Održani su razni koncerti, mirni prosvjedi i manifestacije u čast preminulom maturantu. Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pjesmu Surovi grade posvećenu upravo Luki, koja tematizira borbu protiv nasilja. Također se na koncertima pridružuje i Lukina grupa Shangri La.

Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz su bili prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.

Hrvatski film Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića je inspiriran Lukinim slučajem.

Nagrada Luka Ritz

Svake se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Oni učenici koji osvoje nagradu dobit će godišnju stipendiju, oko tisuću kuna svaki mjesec.

Luka Ritz posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

U Zagrebu je 12. listopada 2010. otvoreno Savjetovalište protiv nasilja djece i mladih na inicijativu njegovih roditelja Suzane i Rena Ritz. (www.savjetovaliste.hr)

>>> Potresan apel Zagrepčanke: ‘Sina su mi nasred trga iscipelarili, molim vas za pomoć kako se ne bi ponovio Luka Ritz’

>>> Majka pretučenog mladića: ‘Netko je uzviknuo ‘Hajduk’ te su mog sina četvorica udarala nogama po glavi’

Komentari

Komentari