CIJELA OBITELJ ZARAZILA SE SALMONELOM: Dječak (5) preminuo, sestre i roditelji u kritičnom stanju

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Dječaka su ujutro pronašli mrtvog u krevetu.

Zbog trovanja salmonelom preminuo je petogodišnji dječak Mirko. Ostatak peteročlane obitelji, sestre i roditelji prevezeni su u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u kritičnom stanju. Tragedija je siromašnu obitelj pogodila u noći s ponedjeljka na utorak, a rezultati obdukcije još nisu poznati.

Dječaku nije bilo spasa, kada je hitna stigla u obiteljsku kuću, mogli su samo proglasiti smrt. Susjedi kažu kako su Mirka pronašli mrtvog u krevetu.

“Došla je hitna pomoć, liječnici su ga pokušavali oživjeti, ali prekasno. Zatim je stigao mrtvozornik. Samo su mogli ustanoviti smrt. Prestrašno. Dobri i dragi ljudi, dobri susjedi…Tužno. Cijela Bregana je u šoku”, tvrdi njihov prvi susjed.

Roditelji, Predrag i Bosiljka, još se nalaze u bolnici zbog teške zaraze.

Ravnateljica Klinike Alenka Markotić potvrdila je da su u utorak zaprimili četiri pacijenta, dvoje maloljetnika i dvoje odraslih, te da su svi stabilno i da nitko nije životno ugrožen, piše Jutarnji. 

“Kod djece je dokazana salmonela, a za roditelje još čekamo nalaze. Najmlađe dijete, koje je, nažalost, preminulo, nije dovezeno u našu ustanovu jer ga je Hitna pomoć pronašla u beživotnom stanju”, kaže Markotić.

Izvor zaraze

Na teren su, odmah nakon dolaska Hitne, izašli i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji su pregledali cijelu kuću obitelji Vidović te uzeli briseve i uzorke hrane iz frižidera kako bi izolirali salmonelu i dokazali je li upravo ona kriva za smrt djeteta. Tijekom subote stigli su nalazi: iz jaja pronađenih u kući obitelji Vidović izolirana je Salmonella enteritidis!

Prijetnja zdravlju

Obitelj je zaražena jaja iz uvoza kupila u jednom trgovačkom lancu, a navodno su uvezena iz Poljske. Jaja su neko vrijeme bila na policama, stoga je lako moguće da ova nesretna obitelj neće biti jedina zaražena salmonelom.

Jaja su povučena s polica istog jutra kada se doznalo za tragediju iako tada još nije bilo dokazano da je baš taj proizvod izazvao smrt nesretnog djeteta. No, problem je i što je pošiljka koja je ozbiljna prijetnja zdravlju građana otišla i u druge trgovine tog lanca te tek treba utvrditi u koje od njih točno.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]S cijelim slučajem upoznato je i Ministarstvo zdravlja, koje je odmah na teren poslalo svoje sanitarne inspektore. Ministar Dario Nakić potvrdio je da je obitelj iz Bregane hospitalizirana te da je jedno dijete preminulo.[/box]

“Pri dolasku Hitne medicinske pomoći u kući je pronađeno mrtvo dijete, a ostatak obitelji, roditelji i još dvoje maloljetne djece, prevezen je u Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, gdje je utvrđeno da je njihovo zdravstveno stanje stabilno“, kaže ministar Nakić i dodaje da je, čim su dobili obavijest, na teren izašla Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja te da detalje do završetka izvida ne može komentirati.

Jedva su se borili sa siromaštvom, a sada još i ova tragedija. Grozota. Ne znam samo zašto socijalni radnici nisu poduzeli nešto. Treba im pomoć! Pa jeste li vidjeli njihovu kuću? Trošna je, raspada se, unutra ne postoji osnovni uvjeti za život. Kupili su je prije tri godine, a još ih je gušio kredit u švicarskim francima. Tako mi je žao. Ne mogu doći sebi. Mali Mirkec je bio tako drago i zaigrano dijete. Još dan prije ove tragedije sam čula kako se sve troje djece igraju u dvorištu. A sada je sve tiho…”, priča njihova susjeda Nevenka Vogrinc Jutarnjem.

Brižna majka

Susjeda Marija Matijašić kaže kako je samo dan poslije tragedije čula da je Vidovićima umrlo najmlađe dijete.

“Iako ne žive dugo ovdje, bila sam dobra s njima. Majka je bila jako brižna, svaki dan je vodila kćeri u školu, a mali Mirko je išao s njima. Nisam mogla vjerovati kada sam čula. Grozno. Mirkec je bio tako živahno dijete”, priča nam Marija.

Sve dok nije ustanovljeno da je salmonela uzrok teškog oboljenja obitelji Vidović, u mjestu se svašta pričalo. Nagađalo se da su uzrok trovanja šumske gljive, pokvarene kobasice i ugljični monoksid.


Komentari