ČETVEROČLANA OBITELJ IZGUBILA DOM U POŽARU: Djevojčice kažu da im najviše nedostaju školske knjige

Pixabay

Teška tragedija zadesila je četveročlanu obitelj u zagrebačkom Retkovcu. Prije dva dana njihov dom izgorio je u požaru zbog navodnog kvara u dimnjaku, a Prava vatrena drama odvijala se u vrijeme dok su supružnici Ivana (34) i Danijel (34) Ikić sa svoje dvije kćerkice Leonom (7) i Nikom (9) bili na školskoj, božićnoj priredbi u OŠ Retkovec. Atmosferu ponosa i radosti koja je vladala školskim hodnicima naprasno je prekinuo telefonski poziv njihove prve susjede.

“Kad je susjeda nazvala i rekla: ‘Ivana, gori vam kuća’, put koji inače prođem za tri minute pretrčala sam za pola minute. Vatrogasci su već bili u ulici, glavnina vatre je bila pogašena, a dim je sukljao. Najednom se počelo dimiti kroz terasu jer je vatra prešla na krov. Vatrogasci su rekli da je krenulo od dimnjaka, a to je pokazao i policijski očevid. Ne znamo kako. Grijemo se na drva. Peć nije radila cijeli dan, a uz nju je bila kutija s drvima pa je valjda još sve lakše planulo”, priča za Jutarnji list nakon neprospavane noći Ivana Ikić.

Ubrzo nakon nje u ulicu su stigle i kćerkice s bakom koja im je stigla u posjet za blagdane.

“Prepale smo se kad smo vidjele onoliko ljudi u ulici i ispred kuće, vatrogasce i policiju. I jako je smrdjelo. Shvatile smo da smo ostale bez svega – kažu nam s vidljivom tugom u očima kćerkice Ikićevih, školarke Leona i Nika. S nevjericom pogledavaju prema kući koja je do petka bila njihova oaza sreće. Kad smo ih upitali što im najviše nedostaje, obje su u dahu bez razmišljanja rekle: “Školske knjige! I one su uništene. Volimo školu. A kuću ne prepoznajemo. I fali nam naš kutak u kojem smo učile.”

Cijela obitelj prvu noć nakon požara prespavala je kod susjeda u obližnjoj ulici, inače zagrebačkog vatrogasca čije su kolege promptno pristigle na dramatičan poziv upomoć.

“Curice idu u 1. i 3. razred i za svoje godine su jako zrele. Shvaćaju što se dogodilo. Prvo su plakale i to baš neutješno. Uspjele su se primiriti jer i dalje smo svi na broju, nitko nije ozlijeđen, a ubrzo su im zahvaljujući dobrim ljudima počele pristizati igračke. Djeci ne treba puno da im se skrenu misli i tragediju shvaćaju drukčije. Kroz dječje oči i tako treba biti. I mene je iznenadilo kad su se najviše zabrinule za školske knjige. No učiteljica i škola su odmah reagirali i knjige će biti riješene” otkriva još Ivana Ikić, inače kozmetičarka po struci koja jedina prehranjuje obitelj jer joj je suprug trenutno nezaposlen i u potrazi je za poslom.

Kuća koju su izguili u požaru sagrađena je još 60-ih godina, a trenutno im je najophodniji građevisnki materijal i novac da bi napravili novi dom. Susjedi bez razmišljanja dolaze do obitelji Ikić i nude im pomoć koliko je moguće, Jutarnji list.

“Sitnica, za prvu ruku”, potiho govori Ivani susjeda dok s nama priča te joj nesebično tutka kuvertu u džep jakne. No ono što je Ivanu najviše iznenadilo je vlasnik trgovine cipela iz kvarta kojeg ne poznaje, a koji joj je odmah ujutro donio cipele za cijelu obitelj i nešto novca.

Za Ikiće vrijedi poslovica ‘dobro se dobrim vraća’, pa svi koji imaju mogućnosti neka im pomognu da si ponovno izgrade život dostojan čovjeka kako njihove djevojčice ne bi osjetile težinu života bez krova nad glavom. Blagdane će provesti u stančiću kod bake.

Svi koji žele pomoći četveročlanoj obitelji mogu se javiti na broj telefona 0921975771 mame Ivane Ikić.


Komentari