Četiri godine čuvao majčino tijelo u stanu: ‘Ona mi je bila sve, a ovako iako je bila mrtva, bila je pored mene’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zagrepčane je prošle godine šokirao pronalazak raspadnutog tijela u stanu na Trešnjevci.

Stanovnike zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci 10. studenog 2016. zaprepastio je prizor pronađen u jednom od stanova. Naime, u maloj sobi zagrađenoj ormarom, četiri godine raspadalo se tijelo Tiborove majke Adele. On sam vrata sobe je osigurao, a susjedima je rekao da umrla i da je pokopana u Đurđevcu.

Prvi koji su posumnjali u njegove priče bili su upravo susjedi koji su se zabrinuli za staricu. Tibor ih je pak godinama uvjeravao da njegova majka spava, pa da ju je smjestio u starački dom, a naposljetku im je rekao da je nesretna žena umrla. Tu priču nekoliko puta je promijenio pred policajcima kada su ostatke tijela pronašli. Protiv Tibora je nedavno podignuta optužnica, a tužiteljstvo traži kaznu od tri i pol godine zatvora.

Majku smatrao svetinjom

Tibora su vještaci okarakterizirali kao iznadprosječno inteligentnog i narcisoidnog čovjeka.


“Majka mi je bila svetinja. Kad je izašla iz bolnice, brinuo sam o njoj prema svojim mogućnostima. Maksimalno, ali ne i savršeno. Planirao sam je poslati u toplice, a onda smjestiti negdje na skrb. Iz kuće nisam izbivao više od nekoliko sati. Stalno sam brinuo da majka pokraj sebe ima dovoljno vode i kekse. Spremao sam joj jušna jela jer nije imala zube. Ne znam od čega je umrla, ali mislim da je od srca. Teško mi je definirati sve ovo. Njezina smrt mi je bila šok. Ne mogu opisati taj osjećaj kad sam ostao sam. Osjećao sam se tako da mi je bilo draže da majka bude uz mene nego negdje drugdje. Bio sam joj privržen i to me posebno motiviralo da je pokopam s odmakom. Jer ovako je ona, iako mrtva, ipak bila tu pokraj mene“, ispričao je istražiteljima Tibor.

Za njega su pak, stručnjaci tijekom vještačenja rekli da je iznadprosječno inteligentan, narcisoidan, s nižim pragom tolerancije, osebujan, da preuveličava vlastite vrijednosti te da je orijentiran samo na sebe i vlastite interese.

Novak je u jednom trenu osuđen na godinu dana zatvora, a kako kaže, nakon izlaska bilo mu je još teže.

“Vratio sam se kući. Nije bilo ni struje ni novca. Hranio sam se u udruzi. Imao sam puno dugova i blokiran račun. Stan je bio u groznom stanju

Koliko god to bilo bizarno, radije sam izabrao da je mama uz mene, nego da je ne mogu pokopati kako treba. Zato nisam prijavio smrt. U sobi gdje je umrla nisam ništa dirao. Na vrata sam stavio lokot, a onda sam imao radove u ostatku stana. Alkohol je imao veliko značenje nakon smrti”, opisao je Tibor.

Um pomućen alkoholom

Tibora je alkohol odvojio od stvarnosti.

“Pio sam više od litru i pol na dan. U alkoholnim parama nije mi izgledalo sve tako strašno. I smrtni list sam napravio pijan, i dijete bi vidjelo da je neuspjela imitacija”, pričao je Novak koji tvrdi da smrtni list nije krivotvorio već da ga je napravio samo kako bi ga pokazao curi. Majčinu mirovinu, koja je redovito stizala, nije dirao jer nije imao punomoć.

“Brat mi je umro na porodu. Volio sam što sam jedinac jer nisam morao dijeliti igračke. Majka je bila odgojiteljica u vrtiću, a otac učitelj. U Cambridgeu sam se oženio i 1988. dobio sina kojem sam pisao da mi pomogne financijski, ali je rekao da ne može jer se oženio, da ima izdatke i da vraća stipendiju”, završio je Tibor svoje izlaganje.

Leš je prva uočila jedna od Tiborovih djevojaka

Iako je u stanu cijelo vrijeme bio leš njegove majke, Tibora to nije spriječilo da dovodi partnerice, a jedna od njih prisjetila se studenog 2012. godine kada je njezin sin pokušao ući u Adelinu sobu.

“U mraku je pokušavao ući u sobu Tiborove majke, ali nije uspio. Osjetio je neugodan miris i rekao da se možda baki nešto dogodilo. Potom sam ja otišla do stana i pokušavala ući u tu sobu. Nisam mogla jer su vrata bila vezana nečim. Uspjela sam razaznati stopalo. Bilo je tamne boje.

Zvala sam Tibora da zove mrtvozornika, a on mi je rekao da stiže i da ništa ne diram. Navečer mi je pojasnio da je došla policija, da su odnijeli mamu i da će biti pokopana. Rekla sam mu da mi javi za pogreb, ali nije to učinio“, ispričala je Tiborova bivša partnerica kada je saznala da je on u zatvoru. Od njegove majke ostale su samo kosti u pidžami, piše Jutarnji.

>>> HOROR U ZAGREBU: Četiri godine majčin leš držao u stanu

 

Komentari