Čak četvero vozača zadržano na triježnjenju: Policija objavila rezultate pojačanog vikend nadzora prometa

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/ Ilustracija

Zagrebačka policija (PUZ) objavila je izvještaj nadzora vozila u vikendu od trećeg do šestog prosinca.

Tada je provedena preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Ti prekršaji, kako PUZ navodi, uključuju vožnju pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, a što utječe na nastanak prometnih nesreća.

“U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 486 prometnih prekršaja, od čega 77 prekršaj vozača s alkoholom,  zatim 137 prekršaja nepropisne brzine, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, pet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 207 ostalih prekršaja”, navodi zagrebačka Policijska uprava.

Tako je ovog vikenda policija smjestila čak četiri osobe u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola. Također je i osam uhićenih osoba privedeno na žurni prekršajni postupak pred zagrebačkim Prekršajnim sudom.

Visoke koncetracije

Prema statistici vikend intervencija, od 77 prometnih prekršaja koji su počinili vozači pod utjecajem alkohola, njih 12 (15.6%) imalo je koncetraciju veću od 1.5 promila u krvi. U vožnji pod alkoholom, sudjelovali su i ladi vozači, njih 21 (27.3% ukupnih prekršaja).

Iako je alkohol predvodio, policija je obraćala pozornost i na uporabu narkotika.

Ukupno je testirano sedam osoba, a troje ih je odbilo testiranje.

Policija je istaknula i slučaj s najvišom izmjerenom koncetracijom alkohola u krvi.

Ovoga vikenda, rekorder je bio 52-godišnji vozač kojeg je policija zaustavila u subotu oko 22:10 tijekom vožnje Škorpikovom ulicom.

Policija je utvrdila kako je tijekom vožnje imao 2.42 promila u krvi, zbog čega je bio isključen iz prometa, a vozačka mu je oduzeta na 12 sati.

Policija je još istaknula i 44-godišnjakinju koja je zaustavljena u nedjelju oko 1:15 sati. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, također joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Komentari