Buran vikend u Zagrebu: ‘Alkoholni’ rekorder je državljanin BiH ‘skinut’ s Jadranskog mosta. Evo kako su prošli testirani na opojne droge!

Foto (ilustracija): Marko Todorov / CROPIX

Tijekom vikenda, od 21. do 24. kolovoza 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 643 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 404 prekršaja nepropisne brzine, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 28 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 111 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U ponedjeljak, 24. kolovoza oko 3 sata, 36-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine  upravljao je osobnim automobilom pulskih registarskih oznaka, a kretao se Jadranskom avenijom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom i alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 2,03 g/kg. alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa, uhićen i prepraćen na Prekršajni sud.

U subotu, 22. kolovoza oko 2.15 sati, 25-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Jadranskim mostom. Obavljenim nadzorom i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija od 0,98 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno četiri osobe – test negativan.

Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod pet vozača (14,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Velika tragedija na zagrebačkom polumaratonu: Preminuo jedan sudionik


Komentari