BUKNULA VIKENDICA U VELIKOJ GORICI: Vlasnica (49) još ne zna kolika je točno šteta, ozlijeđenih nije bilo

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sinoć se u Velikoj Gorici dogodio požar u kojem je nastala velika materijalna šteta te je jedna žena pretrpjela veliki gubitak čija će se točna šteta tek utvrditi. U petak, 8. siječnja oko 20.45 sati na području Velike Gorice u Ulici Krušak, iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar vikendice u vlasništvu 49-godišnjakinje.  Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Očevid će se obaviti naknadno, javljaju iz Policijske uprave zagrebačke.

Kako biste se zaštitili od požara, pročitajte korisne savjete Hrvatske vatrogasne zajednice i zaštitite sebe, svoju imovinu, kao i druge te njihovu imovinu.

1. U stanu, podrumu ili na tavanu ne držite zapaljive i eksplozivne tvari u nedozvoljenim količinama. Sve takve tvari primjereno označite i adekvatno skladištite.

2. Redovno održavajte sve vrste peći u ispravnom stanju i propisno ih priključite na dimovodne kanale koji moraju biti nepropusni za plinove i iskre. Saznajte tko je dimnjačar zadužen za vašu zgradu i dogovorite s njim posjet, posebice prije sezone grijanja. Redovito čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara i eksplozije.

3. Održavajte električne i plinske instalacije u ispravnom stanju. Ako primijetite zabrinjavajuće znakove, isključite aparate iz struje i zovite električara da provjeri što se zbiva. Možda je samo riječ o malom kvartu koji stručna osoba s lakoćom može popraviti.

4. Ne bacajte vrući pepeo sa žeravicom i opuške u posude koje se mogu zapaliti. Uvjerite se da su opušci ugašeni dodavanjem vode u pepeljaru koju koristite za njihovo odlaganje prije nego ih u potpunosti bacite.

5. Ne pušite u krevetu, ne bacajte opuške i šibice ako ih niste unaprijed ugasili. Trenutak nepažnje i umora može imati kobne posljedice.

6. Ako osjećate miris plina po dolasku u stan ne palite svjetlo ili šibice već zatvorite dovod plina i provjetrite prostoriju otvaranjem vrata i prozora. U slučaju da kuhate na plin, provjerite dva put jeste li ugasili sve plamenike.

7. Televizor u stanu držite na mjestu kod kojeg postoji mogućnost provjetravanja jer se za vrijeme korištenja ugrijava. Oslobodite prostor oko samo aparata kako bi protočnost zraka bila što bolja.

8. Ne sušite meso na tavanu već u posebno sagrađenim prostorima-objektima i ne blizu gospodarskim objektima.

9. Ne palite otvorenu vatru u blizini objekta naročito za vrijeme vjetrovitog vremena.

10. Za vrijeme paljenja smeća udaljenost od objekta mora biti 20 metara, a kod paljenja osigurajte sredstva za početno gašenje. Po završetku ugasite svaki žar.

11. Stogovi sijena, slame, te kukuruzovine moraju biti udaljeni od građevinskih objekata najmanje 15 m.

12. Redovito održavajte pristup hidrantu ispred svoje kuće jer vama će najprije trebati.

13. Ne dozvolite da se djeca igraju šibicama. Upaljače i šibice držite na sigurnoj udaljenosti od dječjih ruku.

14. Ne krpajte osigurače jer pogoduju izbijanju požara u električnoj instalaciji.

15. Nezaštićena rasvjetna tijela i dotrajala električna instalacija po gospodarskim objektima mogu biti uzročnik požara.

16. Nabavite aparat za gašenje požara prahom (S-6) za gašenje početnih požara. Upoznajte se s načinom rukovanja ovog aparata kako biste u ključnom trenutku mogli reagirati brzo i učinkovito.

17. Uključite jednu osobu vašeg domaćinstva u vatrogasno društvo kako bi protupožarna preventiva postala sastavni dio vašeg domaćinstva.

18. Izuzetno je važno zgrade i kuće izolirati materijalima koji ne gore i ne šire požar pa prilikom izgradnje nove građevine ili renovacije već postojeće građevine ne zaboravite na kvalitetnu izolaciju, upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica.

Komentari