Bugarski lopov opljačkao dva zagrebačka bankomata

Kaznena djela računalne prijevare i izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje na štetu dvije banke.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjim bugarskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kaznena djela računalne prijevare i izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje na štetu dvije banke.

U srijedu, 18. listopada na stalnom Graničnom prijelazu Bajakovo policijski službenici su kod 34-godišnjaka pronašli uređaj s čitačem magnetskih zapisa s bankovnih, kreditnih i drugih platnih kartica tzv. „skimmer“  sa ostalom opremom za neovlašteno presnimavanje i pohranu magnetskih zapisa kartica.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 12. i 13. rujna 2017. u Zagrebu, u Jurišićevoj ulici, na bankomatu banke postavio „skimmer“ uređaj na kojem je presnimio magnetske zapise s kartica, nakon čega je od 16. do 18. rujna kroz pet neovlaštenih transakcija u Indoneziji oštećena banka za oko 26.500 kuna.

U četvrtak, 14. rujna 2017. u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, osumnjičeni je na bankomatu druge banke postavio „skimmer“ uređaj na kojem je presnimio magnetske zapise s kartica, nakon čega je od 18. do 19. rujna kroz dvije neovlaštene transakcije na bankomatima u Indoneziji oštećena banka za oko 1.650 kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenog je oduzeto pet mobitela, dva tableta, jedan USB uređaj, adapter za micro SD karticu, dvije SD kartice i „skimmer“ uređaj.

Osumnjičeni je nakon kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu je podnijeto posebno izvješće.


Komentari