BRAT IZ PAKLA U lancima i lisicama na nogama puzao do smeća i pokušavao pojesti otpatke, pronašli ga sklupčanog u toaletu

Ilustracija, foto: pexels

U zapadnom dijelu Zagrebu, zagrebački su policajci 14. kolovoza ugledali prizor neće moći zaboraviti cijeli život.

Toga dana policiju je nazvala jedna susjeda rekavši da je u dvorištu obližnje kuće vidjela visokoga pothranjenoga muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovce puzi do smeća te pokušava pojesti otpatke hrane. Došavši na tu adresu, policajci su pokucali na vrata, a otvorio im je 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj.

Na pitanje o onome što je susjeda prijavila, muškarac je odmahnuo glavom rekavši: “Sam sam u kući”, a na pitanje mogu li ući u kuću i napraviti provjeru, rekao im je ne. S obzirom na to da nisu imali nalog za pretres, policajci su nakratko otišli, no čim su provjerili podatke koje im je Amerikanac dao o sebi, utvrdili su da je on skrbnik starijem bratu koji ima autizam i koji je s njime došao iz SAD-a. “Brat mi je u Americi”, odgovorio je policajcima kad su mu ponovno pokucali na vrata, ali uz odgovarajući nalog, piše Jutarnji.

Policija je pregledala sve prostorije osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo negodovati da je toalet prljav i da bi ga očistio prije nego što im ga pokaže, no policijsko strpljenje se smanjivalo. Zatražili su ključ i otvorili vrata. Pred njima je bio sklupčan muškarac u jako lošem stranju, pothranjen, kost i koža. S njim se nije moglo komunicirati, proizvodio je tužne zvukove. Ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama, a oko nogu je imao policijske lisice.

 Bio je to, ispostavilo se, Amerikančev stariji brat s autizmom, kojega je po svemu sudeći, dulje vrijeme držao vezanoga kao psa te ga ostavljao bez hrane kad bi odlazio od kuće. To je trajalo, zaključila je policija, najmanje od veljače ove godine kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom dijelu grada, a možda i puno prije jer se u Hrvatsku doselio prije četiri godine. Vlasnik kuće ostao je zapanjen iskustvom s podstanarima koje je primio u kuću 28. veljače ove godine.


Osumnjičeni Amerikanac (38), čiji identitet ne navodimo radi zaštite identiteta žrtve, prijavljen je zbog kaznenih djela obiteljskog nasilja i protupravnog oduzimanja slobode te se, prema informacijama s kojima raspolaže Jutarnji, nalazi u zatvoru u Remetincu do okončanja postupka. Njegovu bratu osigurana je zdravstvena skrb u jednoj hrvatskoj ustanovi, no kako doznaje Jutarnji, uskoro bi mogao biti poslan natrag u SAD jer navodno od svoje zemlje dobiva i pomoć koju je dosad zaprimao njegov brat.

Čime se bavio osumnjičeni, što kažu susjedi, te što svemu ima za reći vlasnik kuće u kojoj su braća živjela, pročitajte na LINKU.

Komentari

loading...