BIZARNA PREVARA U ZAGREBU Uvjerili ljude da je novac potrebno zaštititi od korone i domogli se gotovo 300 tisuća kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Ilustracija

U vrijeme pandemije, svima nam je u cilju zaštiti se, no nažalost neki to iskorištavaju kako bi napunili džep. Četvero ljudi u prethodna dva mjeseca, lažno su se predstavljali građanima te su uz priču da je novac krivotvoren ili da ga je potrebno zaštititi od korona virusa prikupilioko 285.000 kuna.

Policijski službenici s Maksimira u suradnji s policijskim službenicima s Medveščaka i policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom, 48-godišnjakinjom, 24-godišnjakinjom i 38-godišnjakinjom.

Sumnja se da je 48-godišnjak surađivao s još dvije osobe čiji identitet još nije poznat policiji. U dogovoru s muškarcem, jedna se od suradnica, prvoj “žrtvi” od 87 godina, predstavila kao zaposlenica novčarske institucije te joj rekla da je potrebno obaviti provjeru novca koji ona ima kod kuće zbog postojanja mogućnosti da je novac nevažeći.

Ne sumnjajući u njene navode oštećena je pripremila novac, da bi nekoliko trenutaka kasnije dvije muške osobe, osumnjičeni 48-godišnjak i još jedna za sad nepoznata muška osoba, došle do njenog stana na Peščenici. Nakon što im je otvorila vrata stana jedan od muškaraca gurnuo je vrata i ugurao staricu u spavaću sobu odakle ju je sprječavao da izađe držeći kvaku na vratima, dok je drugi počinitelj otišao do kuhinje i sa stola uzeo novac. Nakon toga su nestali bez traga.

No, nisu se zaustavili na jednoj prevari. Ovoga puta, 48-godišnjak je zajedno s preostalih troje osumnjičenih nasamario 87-godišnjaka. Princip je bio isti, samo što ovoga puta nije bilo potrebe za razbojništvom jer je 87-godišnjak bacio novac kroz prozor stana, kako mu je rečeno.

Nakon toga,  48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i za sada nepoznati muškarac prevarili su jednog 86-godišnjaka. Također su ga kontaktirali putem telefona te se predstavili kao  zaposlenici novčarske institucije i poručili da će netko od njih doći na njegovu adresu kako bi uzeo njegov novac koji je potrebno zaštititi od koronavirusa. Muškarac je u to povjerovao te je predao novac, izvijestili su iz zagrebačke policije.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari