Bešćutne varalice: Lažno se predstavile 82-godišnjakinji i pobjegle s njezinim novcem

Flickr

Zagrebačka policija opet je zabiljezila slučaj lažnog predstavljana.

Na meti se standardno još jednom našla starija žena. Dvije su se drske prevarantice tako domogle njezinog novca.

SVe se dogdilo u petak, 30. lipnja oko 10.20 sati, a žena je prijavila policiji u subotu. Mjesto događaja je stan u Trumbićevoj u Novom Zagrebu, a tamo su dvije nepoznate ženske osobe lažno se predstavivši ušle u stan 82-godišnjakinje.

U klasičnom slučaju prevare iskoristile su njezinu nepažnju i pobjegle bogatije za više tisuća kuna.

Ponavljamo: Policijski savjeti građanima – upozorenja

Suočeni smo s pojavnim oblikom prijevara gdje su žrtve kaznenoga djela većinom bile osobe starije životne dobi i kojom prilikom počinitelj nazove žrtvu, obično nazove više osoba dok ne dođe do potencijalne žrtve, predstavi joj se lažno kao djelatnik jedne od banaka koje posluju u RH.

Nakon što se uvjeri da žrtva ima novac, navede joj kako su novčanice neispravne, odnosno nevažeće te ih treba zamijeniti. Nakon toga, od žrtve traži da pripremi novac koji je potrebno zamijeniti te da će joj na adresu doći djelatnik banke koji će preuzeti novac. U kratkom vremenu nakon poziva počinitelj dolazi do žrtve i uzima novac. Isto tako, čest je oblik prijevare kada se nepoznati počinitelji lažno predstave kao policijski službenici i uvjere žrtvu kako zbog postupka trebaju oduzeti novac da bi ga provjerili.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Počinitelji lažnim predstavljanjem dovode žrtve u zabludu te se predstavljaju uz već navedeno, kao policijski službenici i djelatnici banke, također i kao poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl. ili im nude pomoć i medicinske usluge (od mjerenja krvnog tlaka, masaže, prodaje medicinskih pomagala i sl.) Počinitelji su uglavnom pričljive, kreativne i naizgled empatične osobe, a posebno iskazuju upornost i uvjerljivost u nagovaranju žrtava. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Upozoravamo građane na važnost samozaštitnog ponašanja – NIKOME (niti telefonom niti direktno) ne govorite o novcu koji držite kod kuće ili na računima, ne dajte svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci, kako ne bi bili žrtve kaznenih djela i ne puštajte u stan nepoznate osobe.[/box]

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi,ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, nazovite 192 i prijavite takve slučajeve prije nego što ikome date novac.

>>>STARIJE OSOBE SU META: Prevaranti se ponovo predstavili kao službene osobe i otuđili tisuće


Komentari