BANKOMATI NA METI: Eksplozije odjekuju Zagrebom, a alarmantna je i statistika! Evo što po tom pitanju radi policija

Policijski očevid (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

“Kao da se čuju autoalarmi?”, “Skoro mi je srce otkazalo. Veli meni mužek grmi. To ne grmi-nekaj je eksplodiralo”, “Kao da je nešto grunulo. Probudilo me”, ovako su na provalu bankomata reagirali stanari u Pičmanovoj ulici početkom prošlog tjedna.

Eksplozije u sitnim noćnim satima

Naime, Zagrebom su proteklog tjedna odjeknule čak tri eksplozije, a cilj je samo jedan-novac. Pored bankomata u Sopotu, uništena su još dva- u Gajnicama i Folnegovićevom naselju.

Princip je uvijek isti, razbojnici operiraju u gluho doba noći i koriste eksplozivnu napravu.

Što radi zagrebačka policija?

Ponukani ovim događajima, Policijsku upravu zagrebačku upitali smo je li broj razbojništva na bankomate zaista porastao kako se čini, sudeći po dojavama.

“Tijekom 2021. godine bilježili smo 29 slučajeva kaznenih djela „Teška krađa“ provaljivanjem u bankomate; 20 djela ostalo je u pokušaju  a u 9 slučajeva kazneno djelo je dovršeno. Tijekom 2022. godine (1 siječnja. do 31 svibnja), bilježimo 20 slučajeva (uz izazivanje eksplozije – 19 slučajeva); 12 slučaja ostalo je u pokušaju, a u 8 slučaja je osim materijalne štete na uređaju ukraden novac”, otkrili su nam iz zagrebačke policije.

Očigledno je da su bankomati puno češće na meti nego u prošloj godini jer je u razdoblju od samo pet mjeseci zabilježeno čak 20 provala, od toga je 19 uz izazivanje eksplozije.

Na pitanje kakvu vrstu istrage provode, poručili su:

“Policijski službenici u svom redovitom postupanju prikupljaju operativna saznanja o osobama koja se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela koje se progone po službenoj dužnosti pa tako i vezano za ovu vrstu kaznenih djela. Nakon prikupljanja takvih saznanja, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi se kriminalističko istraživanje, a sam način i taktika provođenja kriminalističkog istraživanja te načini prikupljanja podataka o kaznenim djelima su različiti te ovise o specifičnosti pojedinih slučajeva”.

Pali pljačkaši koji su ukrali gotovo dva milijuna kuna

Jedna od posljednjih većih akcija, zagrebačke policije je privođenje skupine muškaraca ( 23, 25, 28  i 30 godina) koji se sumnjiče da su provaljivali u bankomate na području Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije. Osumnjičeni su kaznena djela počinili tijekom posljednje dvije godine, a policija ih je privela u siječnju 2022.

Nadalje, u kriminalističkoj istrazi nazvanoj Frankopan u prosincu prošle godine razotkrivena je šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši čak 1,8 milijuna kuna. Policija je u svibnju 2021. godine razotkrila i dvojicu muškaraca (35 i 29) koji su lukavu operaciju provale bankomata izveli na Trgu Ane Rukavine i počinili štetu od 600 tisuća kuna.

Mogu li se bankomati zaštiti?

Predsjednica Ceha zaštitara Lidija Stolica u gostovanju za RTL početkom godine otkrila je da se uvodi se sustav elektrokemijske zaštite. Time se u slučaju provale aktivira boja koja boji novac i uništava ga.

”Ugradnjom te elektrokemije što je sada i u toku vjerujem, ma ne da vjerujem, nego sto posto sam sigurna da će se ugradnjom toga, kako je zakon i propisao i uz pomoć vas medija sve biti javno, kad će za to čuti i sami lopovi da će to i prestati”, istaknula je tada Stolica.

Sudeći po posljednjim dojavama policije, čini se da ovaj sustav ne plaši razbojnike.

Komentari