ANTIKORUPCIJSKA AKCIJA USKOK-a: Uhićen pripadnik Kobri i djelatnica zagrebačke policije

Youtube/Ilustracija

Jedan pripadnik Kobri i jedna djelatnica zagrebačke policije uhićeni su u antikorupcijskoj akciji USKOK-a.

U četvrtak 20. listopada 2016. godine, policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, u suradnji sa Službom gospodarskog kriminaliteta PNUSKOK-a te Carinskom upravom, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291., primanje mita iz čl. 293. te davanje mita iz čl. 294 Kaznenog zakona RH.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su u periodu od 15. lipnja do 20.listopada 2016. godine u Zagrebu, prvoosumnjičena rođena 1968.g., državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj te drugoosumnjičeni rođen 1977.g. policijski službenik Ravnateljstva policije, koristeći svojstvo državne službenice, odnosno policijskog službenika i okolnost da su im u okviru obavljanja posla i za potrebe tog posla dostupni podaci iz zbirki podataka Informacijskog sustava MUP-a, znajući da pristup i dostupnost takvih podataka neovlaštenim osobama nije dozvoljen niti se sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka može ostvariti bez prethodnog podnošenja opravdanog i obrazloženog zahtjeva nadležnom tijelu, omogućili pribavljanje i korištenje takvih podataka osobama izvan policijskog sustava.

Na traženje 12 osumnjičenih osoba prvoosumnjičena i drugoosumnjičeni su obavljali provjere i pribavili podatke koje su potom prenosili osobama koje su ih to tražile, a koji su te podatke koristili za svoje potrebe. Prvoosumnjičena je s ciljem stjecanja koristi neposredno ili posredno na traženje više drugih osumnjičenih osoba, žurno i mimo službene procedure obavljala poslove iz djelokruga rada prometnih isprava za što je zauzvrat od 12 osumnjičenih primala novčanu nagradu ili različite poklone.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Komentari