AKO JE PREDOBRO, ONDA NIJE ISTINITO! Internet poplavljen lažnim oglasima, na ove dvije stvari treba paziti

Foto: Pixabay (ilustracija)

Građani trebaju pripaziti i ne nasjedati na povoljne oglase za prodaju radnih strojeva i/ili automobila, upozorila je policija.

Povod za ovo upozorenje bio je slučaj u Poreču u kojemu je nedavno jedna tvrtka oštećena za nekoliko tisuća eura nakon što su nasjeli na lažni internetski oglas za prodaju bagera.

Kako navodi istarska policija, prevarantski oglasi se stalno objavljuju na pojedinim internetskim oglasima te je oprez glavna obrana.

Najčešće je riječ o vozilima i strojevima popularnih modela koji su stari tek nekoliko godina, a imaju dobru kilometražu i u dobrom su stanju. Iz policije pozivaju građane da nikada nikome ne šalju broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.

Provjereni izvori i jedno pitanje

Konkretne savjete kako se zaštiti od prijevare pri online kupnji, ili, ako se ona dogodi, kako umanjiti štetu, propisao je i Europol.

“Kupujte kod provjerenih izvora: koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.  Provjeravajte trajna plaćanja: prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu. Mnogi Internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju: dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi. Koristite kreditne kartice pri online kupovini: Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce. Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen: potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate Internet”, prenijela je istarska policija Europolove savjete .

Također, nastavljaju, uvijek treba spremiti sve dokumente vezane uz online kupnju, jer bi vam mogli zatrebati za dokazivanje plaćanja robe i utvrđivanje prodajnih uvjeta.

– Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje: Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

“Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed: ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete: ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti”, zaključila je policija prema Europolovim naputcima.

Komentari