5 restorana u kojima možete pojesti najbolju domaću zagrebačku klopu

Facebook/Bistro Vještica

Na području Zagreba ispreplele su se različite kulture, ostavljajući svoj trag na jelovniku našega grada.

Prašnjave stranice starih kuharica govore nam o doticaju različitih kultura pod našim podnebljem koje su oblikovale zagrebački jelovnik. Mnogi od starih recepata očuvali su se do danas, a istražili smo koji su to zagrebački restorani preuzeli ulogu očuvanja tradicije.

Okrugljak, Mlinovi 28

U samom srcu zagrebačkih Šestina smjestio se restoran Okrugljak. Gotovo cijelo stoljeće ovaj restoran mami Zagrepčane na svoje zelene brežuljke te nam doslovno odgovara na pitanje- “Kaj su jeli naši stari?” Odgovor ćemo dobiti ukoliko zavirimo u njihov jelovnik koji sadrži pravo bogatstvo tradicionalne kuhinje. U Okrugljaku dobro znaju da svaki pravi gurman uz dobru hranu, uživa u čaši vina pa su svoju vinsku kartu oplemenili s čak četristo domaćih i stranih vina, a ponudu redovno obogaćuju.

Ovaj “najzagrebačkiji” restoran, kakvim ga mnogi smatraju, kroz svoj interijer provukao je crveni, šestinski stil, a potpunom uživanju pridonosi žubor obližnjeg potoka koji samom ambijentu pridodaje baš onu dozu živosti koja mu je potrebna.

O Okrugljaku je pisao i naš omiljeni Zagrepčanin, Zvonimir Milčec, čiji tekst potvrđuje da ovaj restoran treba biti broj 1 svakome tko želi okusiti tradiciju Zagreba:

“… Okrugljak svoje goste nikad nije mirno čekao već ih je neprestano provocirao i mamio prvenstveno svojim tradicionalnim zagrebačkim jelovnikom upotpunjenim specijalitetima i iz ostalih dijelova Lijepe naše te neprestano novim i svježim zabavnim sadržajima i programima večeri. Zato se u Okrugljak dolazi uglavnom s rezervacijom, isto kao što je Okrugljak, eto, posebna rezervacija na intimističkoj i tradicijskoj karti gastronomske i turističke ponude glavnog nam hrvatskog grada.”

wiki
wiki

Stari Puntijar, Gračanska cesta 67

Šetnjom prema Sljemenu dolazimo do Starog Puntijara, restorana s tradicijom dugom 175 godina. Smješten u Gračanima, ovaj restoran je u vlasništvu obitelji Puntijar čak 5 generacija. Interijer ovog restorana priča nam priču staru koliko je i on sam. Stare slike, lovački trofeji, stari svjećnaci svjedoci su povijesti čiji je svjedok Stari Puntijar.

No, povijest i interijer nisu jedine odlike restorana koji je opstao gotovo dva stoljeća. Jelovnik domaće i lovačke kuhinje, obogaćen vinskom kartom od stotinu etiketa glavni su razlog zašto je ovaj restoran na listi vodećih 100 restorana.

Još jedna osebujnost Starog Puntijara je muzej starih kuharica koje su tiskane i korištene na ovim prostorima. Ovaj muzej se nalazi u starom dijelu restorana, a zbirka od 2000 orginalnih kuharica, 1000 jelovnika kao i 500tinjak starih turističkih vodiča svojevrsno je putovanje kroz povijest tradicionalne kuhinje.

Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL

Stari Fijaker, Mesnička 6

U samom centru Zagreba duh starog grada oživljava restoran Stari Fijaker. Starijim generacijama poznat pod nazivom “Tri lovca”, ovaj restoran povodom 900. obljetnice Grada Zagreba, obnovljen kao prva pivnica Stari Fijaker. Obnovu i vođenje Starog Fijakera 900 preuzeli su sadašnji vlasnici te mu “obukli ruho” koje nam je danas poznato.

FOTO: Facebook / Stari fijaker
FOTO: Facebook / Stari fijaker

Zagrebačko-zagorska jela, kojima se ovaj restoran ponosi, spravljena su na potpuno domaći način, a to nam potvrđuje i oznaka ‘Hrvatska autohtona kuhinja’ na pročelju restorana koju je postavljena prije 5 godina od tadašnjeg Ministra turizma.

Kaptolska klet, Kaptol

Kaptolska klet jedan je od najstarijih restorana u Zagrebu s tradicijom dugom 60 godina, a svoju je osebujnu ponudu zadržao sve do danas. Okus zagrebačke kuhinje uz spoj tradicije i šarmantnog zagrebačkog ambijenta čine Kaptolsku klet još uvijek jednom od najdražih zagrebačkih destinacija.

Facebook/Kaptolska klet
Facebook/Kaptolska klet

Bistro Vještica

Na Gornjem gradu još uvijek se skriva jedna vještica koja će vas kroz hranu starih zagrebačkih kuhinja povesti u pustolovinu davnih vremena za stol plemenitaša i purgera. Ako vam je dosta roštilja i svih izdanja talijasnke kuhinje, Vještica će zadovoljiti vaše kriterije i nepce. Široka ponuda domaće klope u ovom bistrou budi neodlučnost, no kada konačno okusite vaše naručeno jelo, zasigurno će vas oduševiti.

Facebook/Bistro Vještica
Facebook/Bistro Vještica

Ukoliko želite osjetiti i okusiti stari zagrebački duh, ovo je naša preporuka. Vjerujemo da ćete uživati u “osjetilnoj šetnji” putevima prošlosti i tradicije.


Komentari