Vijesti iz HAKOMA: Nova pravila za internet, mobitel i pretplate

Youtube

Od 1. kolovoza stupaju na snagu izmjene vezano uz sklapanje ugovora na daljinu, a koje se usklađuju sa izmjenama Zakona o zaštiti potrošača. Kako bi se spriječili pokušaji zlouporabe, operatori će kod sklapanja svakog ugovora na daljinu morati nakon slanja obavijesti o sklapanju ugovora pribaviti i potvrdu korisnika kako na takav ugovor pristaje. Kod kupovine mobilnog uređaja putem prodaje na daljinu od 1. kolovoza korisnik će ga uz preuzimanje na kućnoj adresi moći preuzeti i na prodajnom mjestu operatora.

Propisana je obveza operatorima da u roku od 15 dana moraju otkloniti kvar, a ukoliko kvar ne otklone u predviđenom roku korisnik ima pravo na raskid ugovora bez naplate naknade za prijevremeni raskid (osim u posebnim slučajevima definiranim Pravilnikom) ili na naknadu zbog kašnjenja u iznosu od 240 kuna po danu ukoliko nakon 15 dana i dalje želi čekati da operator otkloni kvar.

Operator je obvezan, po primitku zahtjeva za zasnivanje pretplatničkog odnosa u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, korisniku dostaviti potvrdu prihvata ili obavijest o neprihvaćanju zahtjeva. Ukoliko potvrdu ne dostavi u tom roku korisnik ima pravo jednostrano odustati od podnesenog zahtjeva za zasnivanje pretplatničkog odnosa bez naplate naknade za prijevremeni raskid ugovora, a sve do trenutka uspostavljanja zatražene usluge.

Ugovor sklopljen na daljinu moći će se raskinuti na jednak način kao što je i sklopljen (telefonski i slično), a rok za uspostavljanje usluge u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži (kućni internet) skraćen je sa 45 na 30 dana.


Komentari