ZUCKERBERG UVODI VELIKE PROMJENE NA FACEBOOK: Ovih deset stvari jednostavno morate znati

Facebook

Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg najavio je niz noviteta, a ovdje smo izdvojili deset najvažnijih točaka.

Premda je ovaj tip konferencija prvenstveno namijenjen developerima, Facebookov F8 prati cijeli svijet jer najveća društvena mreža na svijetu tada prezentira najvažnije smjernice koje definiraju budućnost razvoja platforme u budućnosti. Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg najavio je niz noviteta, a ovdje smo izdvojili deset najvažnijih točaka.

1. Facebook će lansirati chatbot za Messenger

Po mnogima najvažnija ovogodišnja najava za aplikaciju Messenger na ovogodišnjoj F8 konferenciji, i službeno označila početak ere botova. Korištenje botova omogućit će niz novih funkcija na bazi umjetne inteligencije u popularnoj aplikaciji za komunikaciju. Nove funkcije omogućit će korisnicima putem Messengera komunikaciju s poslovnim subjektima, a u Faceeboku predviđaju da bi Messenger za mnoge mogao postati primarni kanal korisničke podrške. Servis planiraju monetizirati kroz mogućnost slanja sponzoriranih objavama korisnicima koji su putem Messengera pokrenuli komunikaciju s nekom firmom.

2. Kroz Messenger i WhatsApp prolazi 60 milijardi poruka dnevno, tri puta više nego SMS-ova

Facebookova aplikacija Messenger je bila najbržerastuća platforma u 2015. godini, i druga je najpopularnija na iOs-u – prvi je naravno Facebook. Messenger je na prošlogodišnjem izdanju konferencije imao 700 milijuna mjesečnih korisnika, a ove godine brojka je narasla na 900 milijuna.
Rast prometa na Messengeru pretekao je ostale Facebookove aplikacije poput WhatsAppa i Instagrama. Zuckerberg je na konferenciji izjavio da je aktivnost na Messengeru i WhatsAppu tri puta veća nego globalni promet SMS-ova. Naime dnevni promet Messengera i WhatsAppa iznosi oko 60 milijardi poruka, a SmS-ova tek 20 milijardi.

3. Save for later zamijenit će Save to Facebook funkcija

Prije otprilike četiri godine, Facebook je lansirao save for later funkciju, namijenjen za spremanje članaka, videa i ostalih sadržaja koje pronađete na internetu. No ova funkcija nije nikad zaživjela u punom smislu te riječi. Ipak, unatoč tome, Facebook tvrdi da je opciju koristilo 250 milijuna ljudi, a kopanija sada ima novu strategiju za rast korisnika te funkcije. Predstavljena je Save to Facebook opcija. Izdavači mogu dodati gumb koji omogućava spremanje njihovih objava na korisničkim računima na Facebooku, a s obzirom na količinu prometa koju na svojim stranicama generiraju putem Facebooka, Save to Facebook funkcija će vjerojatno imati više uspjeha nego slične aplikacije, poput Pocketa i Instapapera.

4. Uvođenje Facebook Accounts

Facebook Accounts zapravo je proširenje opcije log in with Facebook opcije. Aplikacija koja omogućava logiranje s Accounts traže broj telefona korisnika. Jednom kada korisnik pošalje broj telefona, Facebook šalje korisniku kod putem kojeg se korisnik ulogira u aplikaciju, bez lozinke koju treba zapamtiti i bez korištenja e-mail adrese. Ova funkcija bit će najkorisnija na tržištima u razvoju, gdje mnogo ljudi uopće nema e-mail adresu. Opciju Facebook Accounts su testirali u Indiji na glazbenoj aplikaciji Saavn, a broj downloada je od uvođenja nove funkcije narastao za 33 posto.

5. Dijeljenje citata

Predstavljena je nova funkcija za dijeljenje citata s drugih aplikacija. Funkcija je predstavljena u suradnji s Amazonom koji je omogućio ovu funkciju na svojem e-čitaču Kindle. Umjesto kopiranja i ljepljenja teksta koji korisnik želi podijeliti, nova funkcija omogućava označavanje željenog teksta i objavljivanje na Facebooku, u obliku posta koji će sadržavati i izvornu adresu na kojoj je citat objavljen. Izdavači će imati novi alat koji im omogućava da funkciju ugrade na svojim stranicama i aplikacijama. Kad korisnik označi dio teksta na stranici, pojavit će se podijeli citat opcija s Facebookovim logom. Za korisnike ovo znači novi način objava, a za izdavače novi kanal za privlačenje prometa na svoje stranice.

6. Nove mogućnosti livestreaminga

Mark Zuckerberg je najavio lansiranje novog API-ja za livestreaming funkciju koja će developerima omogućiti ugradnju Facebookovog livestreaminga izravno u njihove aplikacije. Ne konfernciji je nova funkcija demonstrirana pomoću DJI drona koji je snimao Zuckerberga tijekom prezentacije, a livestreaming najave se mogao pratiti izravno na društvenoj mreži.

7. Surround 360 kamera

S ciljem dramatičnog povećanja 360 videa na platformi, Facebook je u suradnji s open-source platformom GitHub lansirao kameru Surround 360. Izgleda kao leteći tanjur, i koristi 17 kamera od kojih je 14 širokokutnih smještenih na horizontalnom prstenu i tri tzv. riblje oko objektiva, jedan na gornjem i dva na donjem dijelu kamere i snima u 8K rezoluciji. Snimljeni sadržaj može se, naravno, pregledavati putem setova za virtualnu stvarnost pout Oculus Rifta i Gear VR-a, a u Facebooku tvrde da je riječ o najboljoj komercijalnoj kameri za virtualnu stvarnost ikad.

8. Virtualna i proširena stvarnost

Zuckerberg ima velike planove za virtualnu i proširenu stvarnost. Zuckerberg je na konferenciji izjavio da kompanija razvija set novih proizvoda koji će iskustvo na društvenim mrežama podići na novu razinu. “Virtualna stvarnost ima potencijala postati najdruštvenija platforma jer pruža osjećaj da se nalaze na drugom mjestu s nekom drugom osbom, rekao je Zuckerberg. Dodao je i to da će se virtualna stvarnost u nadolazećem desetljeću udružiti s proširenom stvarnosti i postati dio svakodnevnog života.

9. Profilni video klip snimljen na Vineu i drugim aplikacijama

Još jedna novost je pojednostavljivanje i dodavanje novih mogućnosti za zamjenu profilne fotografije s profilnim videom. Facebook je još prošle godine omogućio da se na mjestu gdje je dosad stajala profilna fotografija korisnik može staviti video u trajanju od sedam sekundi.
Sada su predstavili novi alat kojim će aplikacije poput Vinea, Instagramovog Boomeranga i drugih imati gumb za slanje snimljenog video klipa izravno na Facebook i postavljanje videa kao profilne slike.

10. Predstavljena kamera za livestreaming Mevo

Na konferenciji je najavljena i prva samostalna kamera Mevo koja se može izravno integrirati s livestreming servisom Live. Mevo je već najavljena na najvažnijem sajmu potrošačke elektronike CES, a riječ je o maloj cilindričnoj kameri koja može snimati u 4K rezoluciji i stane u džep. Mevo na tržište izlazi ovoga ljeta po cijeni od 399 dolara, a Livestream nudi popust od 100 dolara za prednarudžbe.

Izvor: Telegram.hr


Komentari