Uskoro jedan za sve uređaje: Hoće li zbog toga poskupiti mobiteli?

Ilustracija

Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za male elektronske uređaje, javlja RTL.

Jedan punjač za sve male elektroničke uređaje san je ovisnika o gadgetima, ali dobrovoljne mjere Europske komisije za standardizaciju punjača nisu dale rezultata jer su se proizvođači oglušili na opomene.

Zato je Komisija donijela rezoluciju kojom se od srpnja ove godine ide na standardni punjač. Početkom ove godine napravljena je i studija koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza.

Jedinstveni punjač smanjio bi i nepotrebno zagađenje okoliša. Svake se godine u okoliš odloži 51.000 tona punjača, a potrošačima je novi mobitel zbog novog punjača skuplji za 300 kuna.

“Proizvođačima naravno ne odgovara ovakva ovakva odluka budući da su oni zarađivali velike novce kao dokaz tome možemo reći da je Komisija dala uputu proizvođačima još prije nekoliko godina da se oni pokušaju dogovoriti među sobom i ništa se nije dogodilo”, rekla je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP).

Za neposlušne proizvođače tek će trebati odrediti sankcije.

Komentari