URABat – rastuća zvijezda nove generacije baterija!

URABat ili ultrafast rechargeable aluminum battery, što doslovce znači ultra-brzo punjiva aluminijska baterija, ove je godine osvojila srebro na Edison Awards kao ‘baterija budućnosti!’

Mi smo prva grupa koja je upotrijebila aluminij kao materijal za bateriju,” objasnio je Dr. Chang-Chung Yan, zamjenik direktora tvrtke ITRI (Industrial Technology Research Institute).

Što razlikuje URABat od ostalih baterija?

Većina baterija koristi litij, ali taj je materijal poprilično rijedak, nije stabilan, i jako je skup. Aluminij prožima 8,2 % Zemljine kore i sada, kada su stručnjaci ITRI grupe pronašli način kako ga koristiti u baterijama, otvaraju nam se nove mogućnosti korištenja baterija na puno većim razmjerima, kao npr. za pokretanje automobila i u raznim industrijskim operacijama.

Tim planira inkorporirati i druge materijale u ove baterije kako bi još dodatno poboljšali tehnologiju. ”Grafit može učiniti aluminijsku bateriju dugotrajnijom i može se puniti jako brzo. Može se napuniti unutar jedne minute,” tvrdi Yang.

Baterija je bazirana na strukturi aluminija i grafita te se tako aluminijevi ioni mogu brzo spajati i odvajati iz grafita što omogućuje brzo punjenje i pražnjenje baterije.

https://youtu.be/g1_0J330HMc

Koja je prednost URABat baterija nad ostalima ?

  • Brzo punjenje – može se napuniti za samo jednu minutu
  • Dugotrajnost – može se puniti i do 10 000 puta
  • Sigurnost – u izradi su korišteni visoko stabilni materijali tako da se ne može zapaliti prilikom oštećenja
  • Niska cijena – grafit i aluminij su jeftini materijali tako da je njihova proizvodnja upola jeftinija od litijskih baterija

Bolje baterije su jedan od većih i bitnijih zadataka kojima se moramo pozabaviti u cilju da zaustavimo korištenje fosilnih goriva, tako da su su ULTRABat baterije ne samo pogodne za tehnologiju već i za naš planet.

Izvor: Futurism

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari