Uber navodno pokušao prevariti Apple

Uber svojim poslovnim poduhvatima ponovno dovodi u pitanje legalnost svog rada.

Najnoviju vijest prenosi The New York Times, koji izvještava da je Uber gotovo isključen iz Appleove App Store zbog praćenja iPhonea čak i nakon što su korisnici izbrisali aplikaciju.

Početkom 2015. Apple je otkrio da je Uber “zabilježio” Appleove uređaje na način da može identificirati svaki od tih uređaja čak i nakon brisanja podataka iz mobitela. Navodno iz razloga što neki vozači Ubera kupuju ukradene iPhone uređaje te stvaraju Uber račune na njima i prihvaćaju vožnje s navedenih računa kako bi zaradili više novca, a Uber ih je u tome želio zaustaviti.

Problem je što se označavanje iPhonea na taj način protivi Appleovim pravilma za aplikacije. Uber je nastojao pronaći način na koji bi ovo okončao te je promijenio kod vlastite aplikacije na način da Apple ne može uočiti nedopušteni kod na iOS uređajima. No, Uber je brzo uhvaćen od strane Appleovih inženjera.

Ovo je najnovija pogreška Ubera koju je napravio u potrazi za brzim rastom i dominacijom tržišta svijeta.

Uber se posljednjih mjeseci suočio s brojnim problemima. Nakon otkrića da je tvrtka koristila tajne programe kako bi izbjegla vladine regulatore i pratila konkurentske vozače, podignuta je i optužnica protiv aplikacije zbog krađe vlasničkih podataka o samoupravljačkim automobilima iz tvrtke Alphabet’s Waymo. Tvrtka je također bila suočena s kritikama za kulturu na radnim mjestima nakon izjave nekadašnjeg inženjera o izletu u južnokorejski eskort bar. Ovo najnovije otkriće pridonosi rastućim PR problemina s kojim se tvrtka suočava.

U priopćenju je Uber izjavio:

“Ne pratimo pojedinačne korisnike ili njihovu lokaciju ako su izbrisali aplikaciju. Kao što prenosi The New York Times, to je tipičan način da se spriječe prevaranti da naprave Uber račun na ukradenom telefonu te da se prijavljuju s ukradenim kreditnim karticama i naručuju skupe vožnje. Biti u stanju prepoznati prevarante kada se pokušaju vratiti na našu mrežu važna je mjera sigurnosti i za Uber i za naše korisnike. “

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari