U Dubaiju prvi svjetski ‘Robocop’ počinje patrolirati ulicama

Prvi robot policajac u svijetu službeno se pridružio policiji u Dubaiju.

Iako to nije točno Robocop iz filma, policajci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima možda će se morati naviknuti na njih, budući da bi roboti mogli uskoro predstavljati četvrtinu njihovih kolega.

Samostalni Robocop ušao je u dužnost u nedjelju pozdravljajući goste i patrolirajući dvoranom na trodnevnoj Gulf Information Security Expo konferenciji (GISEC). Robota se planira pustiti na ulice čim konferencija završi, a to je danas navečer.

“S ciljem asistencije i pomoći ljudima u trgovačkim centrima ili na ulicama, Robocop je najnoviji pametan dodatak našoj snazi i osmišljen je kako bi nam pomogao u borbi protiv kriminala, održavanju grada i povećanju razine sreće”, rekao je Khalid Nasser Al Razzouqi, generalni direktor Smart Servicesa s policijom u Dubaiju.

“On može razgovarati i reagirati na javne upite, rukovati se i pružiti vojni pozdrav”, dodao je.

Visok je 1,7 metara i težak 100 kilograma. Robocop može čitati izraze lica osobe i govoriti na šest jezika. Također može slati i primati poruke od policije, a ima i ugrađeni tablet koji se može koristiti za plaćanje kazni i prijavljivanje zločina.

Ovo je prvi robot od mnogih koji će se pridružiti policiji, a dužnosnici žele postići svoje ambiciozno planove i zamjeniti 25% policijskih snaga s strojevima do 2030. godine.

“Pokretanje prvog operativnog Robocopa u svijetu predstavlja značajnu prekretnicu za Emirate i korak ka realizaciji vizije Dubaija da bude svjetski lider u usvajanju tehnologije pametnih gradova”, rekao je Razzouqi.

Izvor: RT

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari