ODBACIVANJE ADOBEOVOG FLASHA: Nakon Safarija i Edge, to će učiniti i Chrome

FOTO: movietvtechgeeks.com

Google Chrome se priprema početi aktivno blokirati Adobeov Flash u korist HTML-a 5 da bi u prosincu HTML5 postao zadani način prikaza sadržaja na internetu, prenosi Wired.

Proces odbacivanja Flasha trebao bi započeti u rujnu s predstavljanjem 53. inačice Googleovog Chromea, koja je trenutačno u fazi beta testiranja.

“Danas se više od 90% Flasha na internetu učitava iza scene kako bi bio podrška stvarima kao što su analitika za web stranice. Ta vas vrsta Flasha usporava te će je Chrome 53 početi blokirati u rujnu. HTML5 je puno lakši i brži, a sve više izdavača prelazi na njega kako bi ubrzali učitavanje stranica te kako bi prolongirali život baterije. Na mnogim će se stranicama osjetiti poboljšanje u korisničkom iskustvu”, objasnio je Anthony LaForge, urednik Googleovog Flash in Chrome bloga.

Google je originalno planirao početi blokirati Flash u svibnju ove godine, a Safari i Edge već su ga napustili.

U trenutku kada Chromeova 55. inačica izađe na tržište u prosincu ove godine, HTML5 bit će jedina opcija za Chromeove korisnike. Iznimno će se Flash paliti samo na stranicama koje isključivo njega koriste. Kada korisnik naleti na stranicu koja koristi Flash, od njega će se zatražiti dopuštenje za njegovo pokretanje.


Komentari