Surfate li internetom brzinom koja vam je obećana? Provjerite!

Pixabay

Telekomunikacijske tvrtke obasipaju potrošače ponudama u kojima uvijek iznova nude sve brži internet. Ako vas zanima poštuje li vaš operater ugovorne obveze, odnosno surfate li vi stvarno brzinom koju su vam obećali ugovorom, to lako možete provjeriti.

Jedan od načina je da otiđete na stranicu Speedtest By Oookla. Ova stranica omogućuje korisnicima da u samo nekoliko klikova izmjere brzinu svoje internetske veze, prenosi Tportal.

Testiranje traje oko 20 sekundi, a u rezultatima ćete dobiti latenciju (ping), brzinu downloada i brzinu uploada.

Ping je vrijeme potrebno za putovanje informacije od pošiljatelja prema primatelju i nazad. Visoka latencija uzrokuje kašnjenje najviše prepoznatljivo tijekom igranja igara. Latencija ispod 20 milisekundi je dobra, dok je ona iznad 150 problematična za svaku vrstu online igre u više igrača.

Brzina downloada je brzina kojom podaci stižu na vaše računalo koja se mjeri u megabitima u sekundi (Mbps). Reference radi, Netflixu za 4K prikaz treba 25 Mbps, dok mu za 1080p treba 5 Mbps.

Brzina uploada mjeri koliko brzo podaci s vašeg računala putuju prema primatelju, primjetljivo kada šaljete nekome slike, podatke ili pohranjujete sigurnosnu kopiju urešaja na cloudu. Kako biste otkrili je li nešto krenulo nizbrdo, samo usporedite svoje rezultate s brzinom koju vam jamči pružatelj usluge.

Da biste točno utvrdili koja vam je brzina ipak nije dovoljno jedno mjerenje. Preporuča se da testiranje ponovite kroz nekoliko dana. Pritom treba paziti da se mjerenje ne radi u vrijeme kad je mreža uobičajeno preopterećena (tijekom nedjeljnjih večeri jer tada svi koriste internet i velike su šanse da ćete dobiti slabije rezultate). Također treba voditi računa da niti jedan uređaj u kući/na mreži aktivno ne skida ili šalje podatke zato jer će uzrokovati slabije rezultate.


Komentari