Sumnjate da vam netko kade Wi-Fi? Evo kako se zaštititi u tren oka

računalo laptop napad hakeri
www.pexels.com

Nikada ne biste trebali koristiti nepoznate ili sumnjive javne WiFi mreže, jer postoji veliki rizik od krađe podataka. Ali, šta je s vašom kućnom WiFi mrežom?

Čest je, nažalost, slučaj ilegalnog spajanja na kućni wi-fi. Time, osim što ćete dobiti velik račun, i vaš internet bit će spor.Primjetite li nešto od toga, već je kasno, zaštitite se prije nego se netko ‘zakači’ na vašu mrežu.

Ako mislite da je dovoljno da samo postavite pristupnu šifru za kućni WiFi – varate se. Evo nekoliko stvari koje trebate uraditi da bi i vaši kućni uređaji i podaci bili sigurni.

Koristite enkripciju na vašoj mreži

Svi novi routeri posjeduju opciju enkripcije tj. šifriranja podataka, ali je ova opcija obično tvornički isključena. Nikada ne koristite WEP enkripciju jer je ona vrlo slaba i lako se dešifrira. Koristite WPA ili WPA2 opciju za enkripciju podataka.

Promijenite ‘tvorničku’ lozinku routera

Svi routeri imaju početne lozinke za pristup samom uređaju (administratorska lozinka) i podešavanjima. Ako netko zna marku vašeg uređaja, vrlo lako može pristupiti samom routeru i njegovim opcijama. Obavezno promijenite lozinku za pristup uređaju.


Uključite Firewall

Firewall je opcija hardverske zaštite od upada u vašu mrežu. Ako je ova opcija isključena u podešavanjima vašeg routera, uključite je. Također je dobro i da na računalu koristite anti-virus softver koji ima softverski firewall, piše N1. 

Komentari

loading...
-->