ŠTO JE QLED TV? Objašnjavamo novu Samsungovu TV tehnologiju

U svijetu u kojem OLED, LCD, HDR i drugi akronimi neprestano privlače našu pažnju, pojavio se i Samsung sa svojom tehnologijom u nadi da će se ista izdvojiti od konkurencije – QLED TV.

Današnji televizori nude izvanrednu rezoluciju, žarke boje i superioran kontrast, a QLED će pokušati napraviti korak naprijed pojačanim volumenom boja, ultraširokim kutem gledanja i drugo. Prvi put je predstavljen na CES-u 2017. godine, a trenutno ćete morati izdvojiti nekoliko tisuća dolara da biste ga imali u svom dnevnom boravku.

Kako QLED radi?

QLED bi trebao predstavljati tzv. tehnologiju emisije. Drugim riječima, iza vašeg TV ekrana bi ispravni QLED trebao imati niz fluorescentnih nanočestica (Quantum Dot) koje ne zahtijevaju drugi izvor svjetlosti. Te čestice same proizvode svjetlost, te se same pale i gase ovisno o sadržaju slike. Sve bi to trebalo stvoriti izvanrednu sliku, smatraju brojni stručnjaci.

Samsungov QLED malo odstupa od osnovnog QLED-a, te zapravo predstavlja samo poboljšanu LED tehnologiju. On “rasipa” kvantne točke preko kritičnih mjesta vašeg ekrana (npr. sredina i drugi dijelovi gdje želite detaljniju sliku). Iza tih točaka se nalazi izvor svjetlosti, i to LED svjetla, koja usmjeravaju sliku ka korisniku. Kombinacijom kvantnih točaka i LED svjetla se osigurava veća jarkost boja i jasnija slika, iako LED svjetla uopće nisu planirana kao dio QLED tehnologije.

Što su te “kvantne točke”?

To su vrlo male čestice koje, kad ih pogodi svjetlo, mogu emitirati svjetlost ekstremno visokog intenziteta. Kada LED svjetlo pogodio česticu koja emitira crvenu boju, ta boja će biti jako živopisna i bogata, a isto vrijedi za plave i zelene čestice.

Koliko su male? Jako. Manje kvantne čestice se kreću u rasponu od 2 do 3 nanometra (jedan nanometar je 10-9 metara), a velike 5-6 nanometara.

Najvažnija značajka ovih čestica je njihova sposobnost finog podešavanja da bi se dostavila izvanredna kvaliteta slike. Jednostavnim prilagođavanjem i nadogradnjom, Samsungovi TV proizvođači mogu bitno poboljšati način na koji čestice prikazuju boju, što ovu tehnologiju može učiniti superiornijom u odnosu na ostale.

QLED vs. OLED

Na tržištu visokokvalitetnih TV-a, QLED je izravan suparnik popularnom OLED-u. To znači da je Samsung s QLED TV-ima ušao u borbu s LG-jem i njegovim OLED TV-ima. Sony također radi OLED TV koristeći LG-jeve zaslone.

Naravno, svaka od ovih tehnologija ima svoje prednosti. QLED se u odnosu na OLED ističe svojom bistrinom, a i manje su šanse da dođe do oštećenja ekrana uslijed predugog rada i zadržavanja slike. Nadalje, s obzirom da Samsungov QLED koristi LED tehnologiju, on može podnijeti dosta širi zaslon nego OLED, što prosječnom gledatelju možda i neće biti presudno.

S druge strane, OLED ima također nekoliko prednosti. Jedan od njih je ta da je OLED u potpunosti tehnologija emisije, što znači da organski LED stvara sam svoje svjetlo – bez potrebe za drugim izvorom. Sve što OLED-u treba je struja i odmah se pali. To dovodi i do toga da OLED podržava tanje ekrane jer nema pozadinskog izvora svjetla.

Poput konkurenta, OLED također donosi potpunu preciznost boja, ali i “beskonačnu” razinu kontrasta. Kada je dio slike crn, OLED se gasi i stvara stvarnu crnu boju, za razliku od ostalih tehnologija koje stvaraju crnu boju redukcijom emisije svjetla. Stručnjaci kao prednost još navode fleksibilnost i širi kut gledanja.

U kratko: ako preferirate svjetlije i istaknutije boje – QLED je za vas. Ako pak preferirate bolje kontraste, prirodniju crnu boju i tanje televizore – OLED je za vas. Cijene su im identične i trenutno dosta visoke, pa ako niste “pri lovi”, morat ćete pričekati nekoliko mjeseci da iste malo padnu.

Cijena i dostupnost QLED TV-a

Ova tehnologija trenutno nije puno raširena, a kada se pronađe, cijene ovakvih televizora dosta variraju ovisno o dizajnu, kvaliteti slike i ostalim značajkama.

Okvirne cijene Samsungovih QLED TV-a ovisno o veličini ekrana:

  • Samsung Q9F (65 inches): $6,000
  • Samsung Q8C (55 inches): $3,500
  • Samsung Q7C (55 inches): $2,800
  • Samsung Q7F (55 inches): $2,600

Pored veličine, prvi model nudi i dodatnu opremu u vidu One Connect Boxa, koji vam omogućuje spajanje brojnih uređaja na TV samo s jednim kabelom.

Ovi televizori su dostupni za prodaju preko Samsungove web stranice, Amazona, ali i kod nas u nekim trgovinama. Cijene se kreću od nekih 20.000 kn pa do preko 50.000 kn.

Izvor: Tom’s Guide

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari