Što je Bitcoin i kako funkcionira?

Bitcoin je oblik digitalne valute stvoren da bi se obavljala plaćanja elektroničkim putem.

Za razliku od tradicionalnih valuta, Bitcoin ne postoji u paprinatom obliku i nitko ga ne kontrolira. Znači da niti jedna institucija ne kontrolira njegovu proizvodnju niti može utjecati na transakciju na bilo koji način.

Kreator ove valute je Satoshi Nakatomo, a ideja je bila stvoriti elektronički platni sustav temeljen na matematičkom programu, potpuno neovisan, instantnog prijenosa novca uz jako male transakcijske troškove. Bitcoin je “miniran”, koristi snagu računala u raspodijeljenoj mreži.

Koliko vrijedi i kako ga nabaviti?

Bitcoin možete kupiti od mjenjačnica ili direktno od ljudi. Platit ćete gotovinom, debitnom ili kreditnom karticom, pa čak i drugim kriptovalutama ovisno od koga kupujete. Malo je teže obaviti kupovinu kada koristite kreditnu karticu ili PayPal.

Cijenu je najbolje provjeriti na mjestu gdje Bitcoin kupujete. Bitstamp, Bitfinex, Btc-e, samo su neke od mjenjačnica gdje kovanice možete kupiti i provjeriti njihovu vrijednost. Poznavanje njihove trenutne cijene je jedno, ali ćete uskoro željeti ispratiti kretanje cijene u budućnosti.

Poput svake robe koju kupujete i prodajete, cijena valute također ovisi o ponudi i potražnji. Povećanja potražnja uslijed jednake ponude rezultira višom cijenom, stoga možemo očekivati stalne cjenovne promjene i kada je Bitcoin u pitanju. Ono što je karakteristično za ovu valutu je ograničena maksimalna količina na 21 milijun jedinica, što bi u skoroj budućnosti usred širenja primjene ove valute moglo dovesti do velikog povećanja njezine vrijednosti.

Kretanje cijene Bitcoina u proteklih godinu dana. Izvor: blochchain.info

Prvi veći porast cijene Bitcona bio je godinu dana nakon izdavanja, 2010. godine, kada ste umjesto 0,0008$ za “kovanicu” po novome morali izdvojiti 0,008$. Sada se cijena kreće oko 1.240$ za jedan Bitcoin.

Na koji način se vrše transakcije?

Bitcoin transakcije se obavljaju preko Bitcoin novčanika, a radi sigurnosti nose digitalnu oznaku. Svatko na mreži zna za transakciju, a povijest transakcija se može pratiti počevši od točke u kojoj je Bitcoin proizveden.

Ove “kovanice” zapravo ne postoje. Vi ne možete pokazati neki fizički predmet ili digitalni podatak i reći “ovo je Bitcoin”. Jedino što možete vidjeti su zapisi transakcija između različitih adresa sa padajućim ili rastućim balansom. Te transakcije se bilježe u glavnoj knjizi nazvanoj “block chain”. Ako želite provjeriti stanje na nekoj Bitcoin adresi, morat ćete istražiti block chain da bi ste saznali potrebno.

Za transakciju vam treba:

  • input: podaci o adresi s koje ste dobili valutu koju posjedujete
  • količina: količina Bitcoinova koji se šalju
  • output: Bitcoin adresa primatelja

Da biste poslali Bitcoin trebate dvije stvari: adresu i privatnu šifru. Adresa se generira slučajnim putem, a predstavlja niz slova i brojeva. Šifra je također niz slova i brojeva, ali se za razliku od adrese čuva tajnom. Njome potpisujete transakciju koja se zatim šalje iz novčanika u širu Bitcoin mrežu. Zatim je “mineri” verificiraju i stavljaju u transakcijski block. To može trajati do desetak minuta.

Sve se gleda preko transakcija. Vaš novčanik ne zbraja Bitcoinove već evidentira transakcije, stoga ukoliko ste u tri transakcije primili po dva Bitcoina, na računu nemate šest Bitcoinova već tri zaprimljene transakcije po dva. I njih praktički samo proslijeđujete dalje. Ako želite slati 1,5 Bitcoin drugoj osobi, transakciju nećete moći rastaviti, nego samo poslati transakciju od dva Bitcoina i dobiti 0,5 nazad drugom transakcijom. U tom slučaj vaš novčanik stvara dvije adrese – jednu za slanje odabranog iznosa, a drugu za zaprimanje ostatka.

Gdje i što kupovati?

Kupovati Bitcoinom možete na mjestima gdje je on kao valuta prihvaćen. Microsoft je u 2014. godini za sve US kupce dopustio plaćanja ovom kriptovalutom, što vrijedi za nabavljanje aplikacija, igrica, videa i slično. Isto su učinile brojne druge kompanije za široku paletu svojih proizvoda, a izdvojiti ćemo neke – Dell, Overstock, Newegg, Showroomprive.com, TigerDirect, Monoprix, AirBaltic… Tu su još brojni hoteli, barovi i restorani.

Često se Bitcoin koristi za kupovinu “gift” kartica s kojima kasnije možete kupiti stvarne proizvode i usluge online putem u trgovinama Amazona, Targeta, Nikea, Wallmarta. Bitno je da tvrtke koje nude takvu vrstu kartica prihvaćaju Bitcoin, što vam omogućava da “zaobilaznim” putem kupite robu na mjestima gdje ova valuta nije prihvaćena.

Ostale informacije

U Bitcoin sustavu plaćanja postoje transakcijski troškovi, ali ne uvijek. To ovisi o mnogo faktora čiji je izračun kroz prošlost bio poprilično kompleksan i nerazumljiv. Trenutno brojni “mineri” procesiraju transakcije bez uzimanja provizije.

Za plaćanja u ovom sustavu nemojte očekivati račun jer on uopće nije bio u ideji prilikom razvoja Bitcoina. No, i to se mijenja pa nova, 0.9 verzija, mijenja način funkcioniranja plaćanja, a brojni procesori (BitPay) već izdavaju račune i potvrde plaćanja.

Kako euro ima cent, kuna lipu, funta peni, tako i Bitcoin ima svoju manju jedinicu – satoshi, koja čini stomilijunti dio Bitcoina.

Ukratko smo predstavili sve češće spominjani Bitcoin. Više o njemu možete saznati na našem izvoru.

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari