Solarne ćelije dosegle rekordnu učinkovitost

PIXABAY

Solarne ćelije postaju sve popularniji način dobivanja energije i gotovo svi žele dio te torte.

Ljudi ih instaliraju u svoje domove, države proizvode smart grids, a tvrtke poput Googlea žele u potpunosti prijeći na solarnu energiju i uz to pomažu građanima da učine isto.

Češće korištenje solarnih ćelija znači i njihov brži razvoj i tu upada tvrtka Osaka-based Kaneka Corporation, koja je nedavno predstavila novu ploču baziranu na silikonu i do sada dosegla najveću učinkovitost!

 

Ćelije od silikona

Prema Arstechnica UK, silikonske ćelije dosegle su zapanjujućih 26,3 % učinkovitosti, što je puno više u odnosu na ‘standardne’ ploče čija je učinkovitost tek 20 %.

Možda ne zvuči puno, ali razlika jest velika i očekuje se da će do 2025. godine 20 % planete prijeći na korištenje solarnih ćelija kao izvor energije. Ova će razlika uvelike pomoći pri smanjenju zračenja ugljika, a kućanstvima omogućiti znatnu uštedu novca.

 

Kaneka Corporation nije još počela sa masovnom proizvodnjom i kažu da će proći još neko vrijeme prije nego postane moguće koristiti ove ćelije u komercijalnim panelima, te se nadaju da će uskoro doseći maksimalnu iskoristivost energije.

Izvor: TheNextWeb

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari