SNOWDEN UPOZORIO JAVNOST: ‘Ne koristite Googleovu novu aplikaciju za razgovore’

cosasdeinternet.blogs.upv.es

Nova aplikacija dostupna je od srijede.

Edward Snowden , bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije i poznati zviždač upozorio je javnost da se ne koristi novom Googleovom aplikacijom Allo.

Radi se o aplikaciji za razgovore, a za nju vas ne veže Google račun već telefonski broj. Nova aplikacija dostupna je od srijede, a Snowden upozorava da je opasna i da bi je trebali izbjegavati.

“Što je Allo? Googleova aplikacija koja će snimiti svaku poruku koju pošaljete te će biti dostupna policiji ako oni to zatraže“, napisao je Snowden na Twitteru.

Allo je osmišljen kako bi s vrha izgurao aplikaciju WhatsApp te obećava brze razgovore s mogućnostima kao što je “pametni odgovor” koji može pogoditi što želite odgovoriti nakon samo jednog dodira, piše RT.

Google Assistant odgovorit će na sva vaša pitanja i pomoći će vam da pretražite stvari izravno u prozoru u kojem vodite razgovor s drugima.

Allo će predviđati vaše riječi i emotikone, a što se više njime koristite bit će bolji. Dakle, prikupljat će i pohranjivati što više vaših podataka, a zatim će uz pomoć umjetne inteligencije predviđati vaše odgovore.

Ipak, štednja vremena u komunikaciji mogla bi imati visoku cijenu, odnosno mogla bi vas koštati privatnosti. Kada je Google ranije ove godine najavljivao Allo, uvjeravali su da će pohranjivati poruke kratko, a ne na neodređeno vrijeme te su najavljivali end-to-end enkripciju u anonimnom načinu. Čini se da Google ipak planira pohraniti sve razgovore “koji nisu posebno započeti u anonimnom modu”.

Za razliku od Alloa, razgovori unutar WhatsAppa enkriptirani su i ne mogu se pročitati.


Komentari