SNIMANJE DRONOVIMA: Kako postati pravi dron- fotograf?

Dronovi i quadkopteri svakim danom postaju sve popularniji i dostupniji.

To je omogućilo profesionalnim fotografima dovoljno prostora za ‘igru’ iz čega su naučili kako snimili do tada neuhvatljive kadrove.

Kako biste počeli raditi profi snimke, podijelit ćemo s vama par korisnih savjeta koji se sastoje od osnova fotografiranja i trikova za zračno snimanje.

Top 26 fotografija dronom u 2016. godini

Dron

Najprije idemo vidjeti kakav ćemo dron koristiti za fotografiranje. Nije potrebno kupovati najveći ili najskuplji, ali treba naglasiti kako postoje dronovi po cijeni od 40$ do 3.000$ gdje ovi najjeftini ne mogu pružiti dovoljno visoku kvalitetu slike. Npr. dronovi-igračke mogu imati HD kameru, ali slikaju u rezoluciji od tek 640 x 320 piksela.

Bez obzira koji dron kupujete, bitne stavke su tronožno postolje, kamera koja snima u HD rezoluciji, first person/live-view camera program i program za održavanje visine. Poželjno je da dron može samostalno održavati visinu što će vam pomoći da se posvetite snimanju.

Kada snimati

Kada ste riješili pitanje drona važno je znati kada izaći van kako bi uslikali najbolje fotke. Nema boljeg perioda za snimanje od zlatnog sata. Prekrasni izlazak i zalazak sunce izgleda još prekrasnije na visini od 30 metara.

Snimanje za sunčanog i snimanje za oblačnog dana daje različite izazove ali i nagrade. Ono što kamera snima mi gledamo preko mobitela odnosno tableta i kada je jako sunce zna se dogoditi da od blještavila ne vidimo što se snima. Tu nam mogu pomoći zaštite protiv sunca.

S druge strane, slikanje pod oblacima daje poseban ugođaj, ali možemo imati problema sa ‘zrnatom’ slikom. To se dešava kada senzor na kameri ne može skupiti dovoljno svjetla za snimak.

Bez obzira snimate li plavo nebo sa bijelim pufastim oblacima ili olujno nebo sa sivim oblacima, obje scene su dramatične i vrijedne snimanja.

Mali povjetarci su ok, ali ne idite van s dronom za jakog vjetra. Osim što nećete moći snimiti mirnu sliku, postoji šansa da potrgate dron, a može doći i do ozbiljnih nezgoda. Tako da prije pilotiranja obavezno najprije treba proučiti FAA pravilnik.

Gdje snimati?

Ovisno o tome što želite snimiti birate lokaciju gdje ćete snimati. Planine, rijeke, jezera i predgrađa mogu biti jako interesantni, ali treba paziti na sigurnost drugih i njihovu privatnost. Ako ‘letite’ u blizini nečijeg posjeda, obavezno prije toga provjerite sa stanarima je li to u redu.

Naučite se upravljati kamerom

Nema smisla puštati dron u zrak da biste tek tada shvatili da ne znate kako se pali kamera. DJI i Autel Robotics nude opsežne kontrole za kameru.

Upalite dron u kući, ali uklonite prvo propelere kako biste se sigurno spojili sa kontrolama kamere na aplikaciji.

 

Evo, nadamo se da smo vas uspjeli uvesti u umjetnost fotografiranja s dronovima, ostalo je na vama. A sada, pustite ljubimca i zrak i uživajte u fotografijama!

Izvor: Tech Republic

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari