Samsung će predstaviti prvi rastezljivi OLED zaslon

Mnogi proizvođači ekrana predstaviti će ovog tjedna svoje najnovije izume u Kaliforniji.

Samsungovi zasloni najvjerojatnije će najviše zaintrigirati fanove mobilnih telefona, budući da je tvrtka najavila predstavljanje prvog rastezljivog OLED zaslona. Prema korejskim medijima, “rastezljivi” zaslon je najnapredniji fleksibilni ekran do sada.

Specifičan ekran  prikazana na Display Weeku ima dijagonalu od 9,1 inča i može se saviti do 12 mm u oba smjera uz zadržavanje visoke razlučivosti.

To možda ne zvuči spektakularno, ali moramo se sjetiti da je ova tehnologija još uvijek u ranoj fazi razvoja i nesumnjivo će biti usavršena u budućnosti.

Trenutno je prerano reći hoćemo li uskoro vidjeti smartphone koji će imati takav zaslon.

Samsungov predstavnik zaslona objasnio je koliko je napredna ova nova tehnologija: “Dok se fleksibilni OLED ekran može transformirati samo na jednu stranu, novi OLED se može saviti na obje strane.”

Prozirni zasloni zvuče fascinantno, ali takva tehnologija ne izgleda spremno za masovnu proizvodnju u bliskoj budućnosti. Međutim, The Korea Herald spominje još dva Samsungova ekrana. Na konferenciji je predstavljen stakleni 3D OLED ekran. Zaslon od 5,09 inča može se upotrebljavati za još bolji multimedijalni i VR doživljaj.

Još jedna zanimljiva stvar koju je Samsung predstavio je 1.96 inčni LCD zaslon visoke rezolucije. S razlučivosti od 3840 x 2160, njegova mala veličina ima gustoću piksela od 2.250 ppia. Za usporedbu, zaslon Samsunga Galaxy S8 ima gustoću od 570 ppia. Primarne aplikacije za takve UHD zaslone najvjerojatnije će biti povezane s VRom, ali biti će potrebna i napredna rješenja u baterijskim tehnologijama kako bi se mogli koristiti na pametnim telefonima. Potrošnja energije takvih ekrana mogla bi biti astronomska.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari