Problemi s hit aplikacijom: Vjerojatno ste dali sve svoje podatke i fotografije na slobodno korištenje

FOTO: Pixabay

Facebook i Instagram prepun je slika sa nove aplikacije Faceapp, aplikacije koja uz pomoć umjetne inteligencije i filtera vas može postarati. Čak i postoji izazov, takozvani #faceappchallenge u kojem morate svoju postaranu fotografiju objaviti na društvene mreže da ju svi vide.

To je toliko postalo popularno da su mnoge poznate osobe se priključile, uključujući Severinu i Krešu Beljaka. Međutim postoji i tamna strana aplikacije. Kada ju skinete na svoj mobitel, vi svoje sve podatke i fotografije dajete na raspolaganje vlasniku aplikacije.

Oni koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete njenog korištenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu i univerzalnu” dozvolu za “korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih djela”. Vaše fotografije i podatke mogu koristiti kako god žele. Prema nekim upozorenjima, čak i ako ste aplikaciji odbili dati pristup fotografijama pohranjenim na vašem uređaju, ona im može pristupiti.

Međutim ono što je posebno začuđujuće je to da je kreator apliakcije – Rus. Yaroslav Goncharov bivši je inženjer Microsofta i Yandexa. To je potaknulo spekulacije kako svi naši podaci odlaze u Rusiju. To, kao i činjenica kako mogu sa našim podacima raditi što žele pokrenula je opću paniku na internetu. Međutim, stručnjak za sigurnost na internetu je utvrdio kako ipak svi podaci odlaze na servere u Ameriku.

Iako uvjete korištenja rijetko tko čita i samo klika dalje, nije zgorega barem brzinski pogledati što rade sa podacima i da li je potrebno davati pristup svim podacima radi fotografije ili aplikacije. Iako je zabavno i super popularno, vrlo često nije vrijedno. A i vi ste sigurni.


Komentari