Pripravnik stvorio Microsoft Solitaire iz čiste dosade i nije zaradio niti cent

U 1988. godini Wes Cherry je radio kao pripravnik u Microsoftu kada je stvorio igricu koja će promijeniti živote mnogih uredskih radnika zauvijek.

U to vrijeme nije postojalo puno desktop igrica, a rijetko koje kućanstvo je uopće posjedovalo računalo. I tada je Wes, praktički iz čiste znatiželje stvorio ovu, do dan danas vrlo popularnu, kartašku igricu. Uz pristanak Billa Gatesa, kompanija je odlučila ubaciti igricu u svoj osnovni program i tako se Solitaire “nametnuo” svim kasnijim korisnicima Windowsa kao neizbježno sredstvo ubijanja dosade idućih 27 godina.

Službeno, Solitaire je imao glavnu zadaću da nauči korisnike kako koristiti kompjuterski miš. Ubrzo je ta osnovna funkcija izbjedjela, a prevladala je njezina uloga trošenja brojnih sati pred kompjuterom u razdobljima bezidejnosti i dosade.

Shvatite da tada niste mogli puno birati. Ako ste željeli nešto igrati, trebali ste si igricu sami napraviti. Stoga vjerujemo da je igrica zapravo nastala iz čiste dosade za koju kreator nije dobio nikakvu naknadu jer je bio samo pripravnik:

“U to vrijeme, da sam dobio samo cent po kopiji igrice bio bih vrlo bogat. Do sada je samo 14 ljudi je svoj dug i vratilo, a ja i dalje čekam na vas ostale”, kaže Wes za GreatBigStory.

Teško će to biti izvedivo, pogotovo iz razloga što je igrica ostala bez svoje glavne značajke: The Boss Key. Ona vam je trebala ubrzati skrivanje igrica u trenutku kada vam šef uđe u ured, a vi trošite vrijeme koje vam je plaćeno igrajući igrice.

Kreator zaključuje da mu razvoj igrice nije bio problem, a dosta se namučio da stvori optimiziraniji način izvlačenja karata kako bi to što “glađe” izgledalo.

Iskreno, nismo sigurni zbog čega smo ovu igricu uopće i igrali- zato što je zanimljiva ili zato što se nije imalo što drugo igrati? Sami prosudite.

 

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari