PRAVA BOKSAČKA RIZNICA: U kvartu na rubu grada rastu najbolji borci u državi

Facebook/ Josip Biletić

Čini se da Hrvatska ima svjetlu boksačku budućnost.

U kvartu na samom rubu grada, Sesvetama, prije devet godina niknuo je boksački klub, jedan od najboljih u državi. Tog dana, 10. travnja 2008. godine, predsjednik kluba Jure Krstanović sjeća se kao da je bio jučer.

“Svježe se sjećam tog dana”, počinje Krstanović…

“Već na okupljanju, otvorenju kluba, bilo je 1.000, možda i više ljudi. Odmah smo si zadali visok cilj. Željeli smo postati najbolji klub u državi. Koju godinu kasnije, to smo zaista i uspjeli. Ne zato što ja to tako kažem. Osvojili smo Srednjoeuropsku BoxingOne ligu, za mjesec dana startamo kao jedini iz Hrvatske i u Regionalnoj ligi. Iza nas su i pojedinačni rezultati”, hvali se predsjednik kulba i to radi s punim pravom.

Sve te riječi hvale potkrijepljene su medaljama, priznanjima i rezultatima, a sesvetski klub boraca postao je primjer, ne samo borcima, već i sportašima općenito. Njihov primaran cilj nije bio samo boks i njegov razvitak, oni su otvorenjem kluba željeli djeci dati priliku za bavljenje sportom i maknuti ih s ulice.

I baš to su i uspjeli napraviti, za čak stotinjak djece, a na tome nisu stali. Od malog boksačkog kluba nastalo je pravi boksački kamp u kojem se osim dvorane nalaze i dva prostrana stana, tik iznad nje. Svaki je površine 85 kvadrata, a u njima žive četiri borca koji nisu iz Zagreba. Klub im osigurava obroke i nadgleda školovanje, ide se na roditeljske sastanke i razgovore s ravnateljima, koji su obavezni.

“To imamo od prvog dana, ali nemojte me pitati o iznosu u novcu, koliko to vrijedi, koliko smo uložili. Nije bitno“, govori Krstanović, ali teško je vjerovati da ulaganje nije bitno, pogotovo u sport. Zagrebački sportski savez pomaže im s 2500 kuna mjesečno za režije, sve ostalo oni daju iz svog džepa.

Jedan od stanara boksačkog kampa je i 16-godišnji dvometraš s nogom broj 52. Radi se o mladoj nadi hrvatskog boksa, Josipu Biletiću, juniorskom prvaku Europe u teškoj kategoriji. On pohađa Učilište Sesvete. Osim njega, tu je i Vukovarac Dino Martinović koji se školuje za masera na Učilištu Arimed, a u Zagrebu žive i braća Luka i Marko Pratljačić.

“Sve što vidite u ovom našem malom kampu postoji od prvog dana. U biti, nije sve. Kafić smo tek nedavno otvorili“, govori predsjednik kluba.

Pa iako smo poznati po ispijanju kava i kraćenju vremena u kafićima, ovdje to nije prioritet.

“Prepoznati smo u našem kraju, pa smo dobili priznanje i za najbolji klub u Sesvetama 2016., na naše mečeve redovno dolaze i gradski čelnici, od gradonačelnika na dalje. Ma, najbitnije u ovoj priči da smo djeci dali priliku, a roditelji znaju da ovdje imaju na raspolaganju sve za bavljenje sportom, s tim da se škola ne zanemaruje. Dapače – zaključio je Jure Krstanović za Sportske novosti. 

>>> OVO NIJE SAMO SPORT, OVO JE ŠKOLA ZA ŽIVOT: Od 10 tisuća ljudi koji dođu na prvi trening, samo jedan zaradi crni pojas (FOTO)

>>> BOB SAPP POSTAO ZAGREPČANIN: Domaćin borilačkog spektakla u kavez ušao u šestinskoj nošnji (FOTO)


Komentari