PETA GODIŠNJICA VELIKE AKVIZICIJE Da li se Facebooku isplatilo kupiti Instagram?

Za one koji ne znaju, Facebook je prije točno pet godina kupio Instagram, aplikaciju za dijeljenje fotografija, i to za tada basnoslovnih 1 mlrd.$. U vrijeme kupovine Instagram je imao 30 milijuna korisnika i skoro ništa prihoda.

Sada su se stvari malo promijenile. Instagram trenutno broji preko 600 milijuna korisnika, a po mnogim analizama će uskoro (ako već i ne) brojati zaradu od oglašavanja u milijardama dolara. Prema Amigobullsu, Instagram je prošle godine ostvario preko 3 mlrd.$ prihoda, što je 12.3% od ukupnih prihoda koje Facebook ostvaruje. Credit Suisse procjenjuje da će Instagramov godišnji prihod do 2021. narasti na 12 mlrd.$, pa ispada da je ta odluka o kupovini bila jako dobra stvar koja je u to vrijeme slovila kao dosta rizičan posao.

Bivši Facebookov direktor za globalni marketing, Mike Hoefflinger, ističe da je Facebook akvizicijom Instagrama dokazao da može graditi različite proizvode u isto vrijeme i dokazao da je firma sa ogromnim apetitima i mogućnostima. “Jasna poruka svim graditeljima na svijetu da, ako stvarno žele igrati na veliko, dođu raditi s Facebookom”.

Osim toga, moglo bi se reći i da je ta akvizicija otvorila put ka mnogim drugima u narednim godinama, poput kupovine WhatsAppa (vrijednost akvizicije oko 19 mlrd.$) 2014. godine i Oculusa (2 mlrd.$) iste godine. Facebook je do ove godine izvršio preko 60 akvizicija različitih vrijednosti i postao jedan od glavnih igrača u svjetskom biznisu uopće.

Hoefflinger zaključuje: “Akvizicija Instagrama je načela najvažniju stvar koju Facebook treba da bi ostvario uspjeh na dugi rok: želju najboljih svjetskih ljudi da mu se pridruže zajedno sa svojim kreacijama!”.

Izvor: Recode

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari