Pad prodaje: Tržište tableta opada deseti kvartal zaredom

Globalno tržište tableta i dalje opada. Početak 2017. godine predstavlja deseti kvartal zaredom u kojemu je zabilježen pad pošiljki tableta.

Prema IDC-u, u prvom kvartalu ove godine prodano je ukupno 36,2 milijuna tableta, što je pad od 8,5% u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Rekord je ostvaren u istom kvartalu 2014. godine, kada je prodaja dosegla 50,4 milijuna tableta na svjetskoj razini.

U istraživanje su uključeni klasični tableti i malo jači uređaji poput Surface Pro-a, odnosno svi takvi uređaji s odvojivom tipkovnicom, dok su isključeni konvertibilni laptopi s trajno priključenim tipkovnicama.

Odnosi na tržištu tableta

Apple je zadržao vodeću poziciju na ovom tržištu, što je prema IDC-ovim kalkulacijama nešto manje od 25% tržišta. No, kao i cijelo tržište i Apple je u problemima, a dokaz tome je stagnacija prodaje iPad Pro-a. Jedini sudionik tržišta tableta koji bilježi rast u ovom kvartalu je Huawei s 2,7 milijuna prodanih primjeraka (2 milijuna je prodao prošle godine u prvom kvartalu).

Drugo mjesto na tržištu drži Samsung s istim brojem prodanih primjeraka kao i u prethodnom kvartalu, ali radi pada cjelokupnog tržišta ostvaruje rast udjela (16,5%). Treći je Huawei (7,4%), zatim slijede Amazon.com (6%), koji se usredotočio na prodaju jeftinih tableta, i Lenovo (5,7%).

Bit će zanimljivo ispratiti situaciju kako godina bude odmicala. Apple je predstavio jeftini, 329$ vrijedni iPad, koji nije upao u kalkulacije za ovaj kvartal, ali s obzirom na rekordnu nisku cijenu mogao bi ostvariti visoku prodaju u narednom razdoblju. Samsung je izbacio svoj Galaxy Tab S3, čiji se rast prodaje tek očekuje.

IDC-ov analitičar Ryan Reith o razlozima slabe prodaje tableta kaže: “Vjerujemo da je glavni razlog tome porast ovisnosti o smartphonima, uz preferiranje minimalne tehnologije i rasta njihove veličine”.

Ono što se da primjetiti je sve veća popularnost tableta s odvojivom tipkovnicom, a iz IDC-a predviđaju da će ovi tableti na dugi rok prestići laptope. Za sada se ne čini tako.

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari