Objavljeno koliko Google i Facebook zarađuju od oglašavanja

Google je najveći medijski vlasnik na svijetu.

Internet giganti Facebook i Google imaju čak 20% prihoda od oglašavanja na svjetskom nivou, za razliku od 2012. godine, kada je njihov dio u svjetskoj raspodjeli prihoda od oglašavanja iznosio “samo” 11%.

Prema nedavno objavljenim podacima Zenitove liste 30 svjetskih medijskih vlasnika, ove dvije tvrtke su u periodu 2012. do 2016. godine, od ukupnog rasta u oglašavanju, na svoju stranu privukle čak 64% sredstava, prenose agencije.

Google, koji je pod kontrolom holding koncerna Alfabet, najveći je medijski vlasnik na svijetu. Tijekom 2016. godine, tvrtka je ostvarila 79,4 milijardi dolara prihoda od oglasa, što je skoro tri puta više od drugoplasiranog Facebooka sa 26,9 milijardi dolara oglasnih prihoda.

Četiri od pet najkorištenijih internet aplikacija su vlasništvo Facebooka, pokazuje ovogodišnje istraživanje tvrtke Senzor Tauer.

Jedino je Snapchat aplikacija uspjela poljuljati apsolutnu dominaciju aplikacija WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram. Najveći profit među aplikacijama ostvarile su uglavnom video i audio aplikacije: Netflix, Line, Tinder, Pandora i Spotify.

Kako javlja ASMEDI Newsletter, preuzimanja mobilnih aplikacija porasla su za oko 14% u protekloj godini, sa 11,9 na 13,5 milijardi.

Google Play, odakle korisnici Androida preuzimaju aplikacije, zabilježio je 8,8 milijardi preuzimanja, dok je Apple Store uknjižio 4,7 milijardi.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari