Nije nemoguće: Evo kako izbrisati osobne podatke s interneta

PIXABAY

Kada netko ‘gugla’ vaše ime, naići će na niz podataka o vama, od vaše osobne stranice do računa na društvenim mrežama. No neke informacije ne biste voljeli samo tako s nepoznatim ljudima dijeliti na mreži, poput kućne adrese ili telefonskog broja. Srećom, postoji način da se te informacije uklone s interneta.

Možda će vas šokirati koliko web-stranica sadrži podatke o vama, baš kao i činjenica da su te stranice javno dostupne. Neke od njih naplaćuju pristup informacijama kao što su pune adrese. Možda ih je u početku vodila plemenita ideja da korisnike povežu s potencijalnim poslodavcima, no ubrzo se pokazalo da se ti podaci vrlo lako mogu i zloupotrijebiti. A vi nikad ne znate tko gleda vaše osobne podatke.

Niz internetskih stranica tako raspolaže raznim osobnim podacima kao što su imena i prezimena, trenutna i prethodne kućne adrese, email adrese, brojevi mobitela i telefona, datum rođenja, imena vaših rođaka, pojedinosti o kaznenim presudama i uhićenjima, imena prijatelja, poslovnih partnera ili suputnika, stupanj obrazovanja, ime poslodavca, imovinski status, pa čak i broj socijalnog osiguranja, OIB ili broj osobne iskaznice.

Ako ste zabrinuti za vašu privatnost, trebali biste ukloniti te informacije. Lako dostupnost takvih informacija čini vas ranjivim i lakom metom lopova, kradljivaca identiteta i drugih cyber napadača. Ukratko: svatko može ukrasti vaš identitet.

Stranice na kojima se nalaze vaši podaci uopće nisu ilegalne. Često takve stranice podatke crpe iz baza podataka javnih vlasti. To uključuje popise birača i stanovništva, baze podataka o kaznenim presudama, bračne evidencije, zemljišne knjige… Još su veći izvor informacija društvene mreže i mediji: javno dostupne osobne informacije koje ste sami zapisali na Facebook, LinkedIn ili Twitter.

Lako uklonite podatke

Nekad ste brisanje informacija morali tražiti pismenim putem, ispisivanjem obrazaca, slanjem pisama ili fakseva. Sada, zahvaljujući djelomice novim zakonima EU o kontroli podataka, internetske stranice moraju vam omogućiti razuman način za uklanjanje podataka.

Nažalost, ne postoji način da sav posao čišćenja interneta obavite na jednom mjestu. Zahtjev za uklanjanje vaših podataka morat ćete poslati pojedinačno, svakoj stranici posebno. Obično samo trebate ispuniti online obrazac, a stranica bi vaše podatke trebala ukloniti u roku nekoliko dana.

Pazite, ponekad će u obrascu od vas tražiti više podataka. Vi biste im trebali dati samo one koje već imaju!

Dugačak je popis stranica koje prikupljaju podatke: Whitepages, PeopleFinders, PeekYou, Intelius, Radaris… Dulji popis s detaljnim uputama kako da s njih uklonite svoje podatke možete pronaći na wiki.onerep.com.

Za početak proguglajte vlastito ime; ako je vaše ime često, dodajte mu državu, grad, poštanski broj… kako biste filtrirali rezultate i bili sigurni da je riječ baš o vama, piše tportal.


Komentari