Google Drive ima dobro razvijen sustav pretraživanja, no jeste li znali da ga možete brzo pretraživati odmah preko Googleove adresne trake? U nastavku ćemo u nekoliko koraka objasniti proceduru za naprednu pretragu koju ćete moći koristiti i za druge svrhe, ne samo za Google Drive.

Korak jedan: Stvorite tražilicu za prilagođeno pretraživanje

Da biste stvorili tražilicu za prilagođeno pretraživanje Drivea, potrebno je otići u postavke Chrome preglednika. To ćete napraviti pritiskom na tri točkice u gornjem desnom kutu i odabirom “Settings” ili “Postavke”.

 

Skrolajte do “Search” (Traži) odjeljka i pritisnite “Manage search engines…” (Upravljaj tražilicama). Prikazat će vam se lista “Tražilica”, a vi ćete skrolati skroz na dno gdje se nalaze prazne kocke za unos nove Tražilice.

Prva kocka traži Naziv tražilice, druga Ključnu riječ. Slobodno upišite što vam odgovara, primjerice: Naziv: Drive, Ključna riječ: drive.

Zatim ćete u treću kocku upisati idući link:

To bi vam trebalo izgledati ovako:

 

Što smo tu napravili? Stvorili smo prilagođenu tražilicu koja će nakon upisa ključne riječi pretraživati stranicu Drivea, a “%s” je dio URL-a koji će se zamjeniti s pojmom koji želimo pronaći.

Nakon što smo sve upisali, potrebno je pritisnuti “Done” (Gotovo).

Korak dva: Započnite pretragu Google Drivea

Pretragu Drive ćete sada obavljati brzo i jednostavno. Potrebno je upisati riječ “drive” u Chromeovu adresnu traku, i nakon toga upisati traženi pojam. Primjerice, ako želite u Driveu pronaći riječ test, potrebno je u adresnu traku upisati “drive test” i pritisnuti Enter. Shvatit ćete da radi nakon pritiska Space tipke, čime će se riječ “drive” zamijeniti sa “Search drive” odnosno “Pretraži drive”, a ostatak će činiti riječ “test”.

Rezultat bi trebao izgledati ovako:

 

Uspjeli smo brzo pretražiti Drive, a vi slobodno iskoristite ovu naprednu pretragu u nekim drugim prilikama gdje mislite da će vam biti od koristi.

 

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr

Komentari